ΔΙΕΘΝΗ

Σάλος σε ΗΠΑ και Βρετανία για την πυραυλική δοκιμή στις ακτές της Φλόριντα

σάλος-σε-ηπα-και-βρετανία-για-την-πυραυ-592075

Επιβεβαιώθηκε και από αμερικανικής πλευράς η αποτυχημένη δοκιμή πυρηνικού πυραύλου Trident –χωρίς κεφαλή- κοντά στις ακτές της Φλόριντα, μια υπόθεση που έχει προκαλέσει σάλο στις ΗΠΑ και τη Βρετανία.

Η εφημερίδα Sunday Times του Λονδίνου αποκάλυψε χτες ότι την αποτυχημένη δοκιμή αυτή. Μάλιστα, αναφέρει ότι πραγματοποιήθηκε τον Ιούνιο του 2016, λίγο καιρό προτού αναλάβει τα «ηνία» της Βρετανίας η Τερέζα Μέι.

Σύμφωνα με αμερικανό αξιωματούχο, που μίλησε ανώνυμα στο δίκτυο CNN, η δοκιμή έγινε σε μια περιοχή ανοιχτά της πολιτείας της Φλόριντα όπου πραγματοποιούνται συχνά ασκήσεις του αμερικανικού και βρετανικού στρατού.

Το ρεπορτάζ της βρετανικής εφημερίδας ανέφερε ότι ο πύραυλος στράφηκε κάποια στιγμή προς τις αμερικανικές ακτές. Ο ίδιος αξιωματούχος εξήγησε, όμως, στο CNN ότι επρόκειτο για μια αυτόματη ακολουθία αυτοκαταστροφής.

Όπως έγινε γνωστό, μερικές ημέρες μετά από την αποτυχημένη δοκιμή, η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι κάλεσε το κοινοβούλιο να εγκρίνει την επένδυση 40 εκατομμυρίων λιρών για την κατασκευή νέων υποβρυχίων Trident.
H πρότασή της εγκρίθηκε παρά την αντίθεση αρκετών βουλευτών του Εργατικού Κόμματος και του Εθνικού Κόμματος της Σκωτίας.
Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο BBC την Κυριακή η Μέι ρωτήθηκε επανειλημμένα, αλλά απέφυγε να απαντήσει ευθέως, αν γνώριζε ότι η δοκιμή του πυραύλου δεν ήταν επιτυχημένη πριν από την ψηφοφορία στο κοινοβούλιο.

«Αναλαμβάνοντας τα καθήκοντά της η πρωθυπουργός ενημερώθηκε για διάφορα θέματα περί πυρηνικών, συμπεριλαμβανομένου και αυτού» είπε η εκπρόσωπος αναφερόμενη στο αποτέλεσμα των δοκιμών.

Όταν ρωτήθηκε αν ο πύραυλος άλλαξε πράγματι κατεύθυνση και κινήθηκε προς τη Φλόριντα των ΗΠΑ, όπως υποστηρίζει η εφημερίδα, η εκπρόσωπος απέφυγε να συζητήσει επιχειρησιακές λεπτομέρειες των δοκιμών. επισήμανε όμως ότι δεν τίθεται σε αμφισβήτηση η αποτελεσματικότητα των πυραύλων Trident

(ethnos.gr)

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου