ΔΙΕΘΝΗ

«Γέφυρες» στο Λευκό Οίκο

γέφυρες-στο-λευκό-οίκο-504152

Σε θετικό τόνο μετά από ένα μήνα πρωτοφανούς ψυχρότητας -την οποία αμφότεροι επιχείρησαν να υποβαθμίσουν- διεξήχθη η συνάντηση του Μπαράκ Ομπάμα με τον Μπέντζαμιν Νετανιάχου στο Λευκό Οίκο. Αυτή τη φορά ακολουθήθηκε το πρωτόκολλο με δηλώσεις στους δημοσιογράφους και φωτογραφίες, αντίθετα με την ψυχρή ατμόσφαιρα του Μαρτίου.

Ο Αμερικανός πρόεδρος μίλησε για αδιάρρηκτο δεσμό με το Ισραήλ, καλώντας σε απευθείας συνομιλίες για το Μεσανατολικό έως το Σεπτέμβριο. Προσηλωμένος στην ειρήνη, δήλωσε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, αναφέροντας ότι «είναι καιρός για απευθείας συνομιλίες».

«Πιστεύω ότι ο Ισραηλινός πρωθυπουργός θέλει ειρήνη» δήλωσε ο Μπαράκ Ομπάμα απευθυνόμενος στους δημοσιογράφους, και χαιρέτισε ως σημαντικό βήμα προόδου τη χαλάρωση του αποκλεισμού της Λωρίδας της Γάζας.

Ο Ομπάμα εξέφρασε την ελπίδα ότι θα μπορέσουν να επαναληφθούν οι απευθείας συνομιλίες μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων (που κατέρρευσαν το Δεκέμβριο του 2008) προτού εκπνεύσει το Σεπτέμβριο το μερικό μορατόριουμ που έχει επιβάλει το Ισραήλ στην εποικιστική δραστηριότητα.

Αμφότεροι Ομπάμα και Νετανιάχου αρνήθηκαν ότι οι σχέσεις ΗΠΑ και Ισραήλ διήνυσαν ταραγμένη περίοδο, λέγοντας ότι είναι αβάσιμα τα περί ρήξης.

Ο Αμερικανός πρόεδρος χαρακτήρισε αδιάρρηκτο το δεσμό μεταξύ των δύο χωρών• τόνισε ότι οι ΗΠΑ δεν θα ζητήσουν ποτέ από το Ισραήλ να κάνει κινήσεις που θα θέσουν σε κίνδυνο την ασφάλειά του, και ταυτόχρονα επισήμανε ότι θα συνεχιστούν οι πιέσεις για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα.

Την ώρα που ο Μπαράκ Ομπάμα και ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου συνομιλούσαν στο Οβάλ Γραφείο διαδηλωτές είχαν συγκεντρωθεί έξω από το Λευκό Οίκο φωνάζοντας συνθήματα για την άρση του ισραηλινού αποκλεισμού στη Λωρίδα της Γάζας.

Η στενή συμμαχία μεταξύ ΗΠΑ και Ισραήλ πέρασε σε περίοδο κρίσης αφότου ανακοινώθηκε το Μάρτιο -κατά τη διάρκεια επίσκεψης του Αμερικανού αντιπροέδρου Τζο Μπάιντεν στο Ισραήλ- η κατασκευή 1.600 νέων κατοικιών στην κατεχόμενη Ανατολική Ιερουσαλήμ, την οποία οι Παλαιστίνιοι θέλουν να καταστήσουν πρωτεύουσα του μελλοντικού κράτους τους.

Ακολούθησε ψυχρή συνάντηση Ομπάμα-Νετανιάχου στο Λευκό Οίκο με τον Αμερικανό πρόεδρο να μην κρύβει τη δυσφορία του προς τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, αρνούμενος ακόμα και να βγάλουν μαζί φωτογραφίες στον Λευκό Οίκο, ενώ δεν έγινε ούτε μία δήλωση στον Τύπο.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου