ΔΙΕΘΝΗ

Ξεπερνά τα 330 χιλιόμετρα το «προστατευτικό» τείχος στα τουρκικά σύνορα

ξεπερνά-τα-330-χιλιόμετρα-το-προστατευτ-601168

Η Τουρκία έχει ήδη αναγείρει «προστατευτικό» τείχος μήκους 330 και πλέον χιλιομέτρων κατά μήκος των συνόρων της με Ιράκ και Συρία, «για να παρεμποδίσει τους παράνομους μετανάστες», σύμφωνα με δήλωση του γραφείου Τύπου του τουρκικού Γενικού Επιτελείου.

Στην ίδια ανακοίνωση αναφέρεται πως τα τουρκικά σύνορα έχουν ενισχυθεί «με μεγάλου ύψους συρματόπλεγμα μήκους 191 χιλιομέτρων για την ενίσχυση της ασφάλειας της χώρας».

Όπως αναφέρεται ακόμη, «ξένοι μαχητές από 68 χώρες είχαν προσπαθήσει να περάσουν τα σύνορα για να συνενωθούν με τους τζιχαντιστές του Daesh (Ισλαμικού Χαλιφάτου). Στο διάστημα μόνο από τον Αύγουστο ως το Δεκέμβριο του 2016.

Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά, περίπου 425.000 άνθρωποι από 74 διαφορετικές χώρες, είχαν προσπαθήσει να περάσουν παράνομα τα τουρκικά σύνορα, από τους οποίους οι 390.000 προέρχονταν από την σπαρασσόμενη λόγω του πολέμου Συρία.

Στην Τουρκία σήμερα, φιλοξενούνται περί τα τρία εκατομμύρια πρόσφυγες από τη Συρία. Οι τουρκικές πηγές υποστηρίζουν πως για τη συντήρηση του αριθμού αυτού των προσφύγων το τουρκικό κράτος έχει δαπανήσει γύρω στα $25 δισεκατομμύρια, από τότε που ξέσπασε ο πόλεμος, το 2011.

«Επιτεύγματα» της «Ασπίδας του Ευφράτη»

Σε άλλη ανακοίνωση που βασίζεται σε στοιχεία του τουρκικού στρατού υποστηρίζεται πως «περί τους 2.085 τζιχαντιστές (από τους οποίους 1.175 ήταν μαχητές του Ισλαμικού Χαλιφάτου) έχουν εξουδετερωθεί» από τότε που άρχισε η τουρκική πολεμική επιχείρηση «Aσπίδα του Ευφράτη», τον περασμένο Αύγουστο (σ.σ. ο όρος «εξουδετερωθεί», χρησιμοποιείται από τις τουρκικές αρχές για να σημάνει πως είτε έχουν σκοτωθεί, είτε συλληφθεί).

Στον αριθμό αυτό περιλαμβάνονται και 310 Κούρδοι μαχητές του PKK και του PYD καθώς και ορμητήριά τους στις επαρχίες Hakkari, Şırnak, Diyarbakır, Mardin και Bitlis.

Βάσει των τουρκικών επίσημων στοιχείων, από τον περασμένο Αύγουστο, 225 κατοικημένες περιοχές της Συρίας και 1.870 τετραγωνικά χιλιόμετρα «έχουν διασφαλισθεί» στον διάδρομο Azaz-Jarabulus στη βόρεια Συρία, λόγω των τουρκικών επιχειρήσεων.

Η τουρκική πολεμική αεροπορία πραγματοποίησε στην περίοδο αυτή, 1.141 εξόδους και τα τουρκικά μαχητικά έριξαν 1.233 βόμβες και 2.922 άλλα εκρηκτικά, πλήττοντας 1.141 στόχους.

Πληροφορίες από Anadolu Agency | hurriyetdailynews.com/
Σύνταξη Κ. Μπετινάκης

zougla.gr

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου