ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Σε θάνατο καταδικάστηκε ο μακελάρης του Τσάρλεστον

ηπα-σε-θάνατο-καταδικάστηκε-ο-μακελάρ-604374

Σε θάνατο καταδικάστηκε ο Ντίλαν Ρουφ για τις δολοφονίες εννέα μαύρων μελών της εκκλησίας κατά τη διάρκεια μιας μελέτης της Αγίας Γραφής στο Τσάρλεστον, στη Νότια Καρολίνα.

Ο Ρουφ καταδικάστηκε τον περασμένο μήνα για 33 αδικήματα, συμπεριλαμβανομένων των δολοφονιών και εγκλημάτων μίσους. Τα μέλη του δικαστηρίου ανακοίνωσαν χθες την απόφασή τους καταδικάζοντάς τον σε θάνατο.

Είναι το πρώτο άτομο που καταδικάζεται σε θάνατο για εγκλήματα μίσους.

Σε δήλωσή του, η ομάδα υπεράσπισης του Ρουφ, εξέφρασε την συμπάθεά του «σε όλες τις οικογένειες που πληγώθηκαν τόσο σκληρά από τις ενέργειες του Ντίλαν Ρουφ» προσθέτοντας: «Η σημερινή καταδικαστική απόφαση σημαίνει ότι η υπόθεση αυτή δεν θα ξεχαστεί για πολύ καιρό. Λυπόμαστε για το γεγονός πως, παρά τις καλύτερες προσπάθειές μας, οι νομικές διαδικασίες έριξαν τόσο λίγο φως στα αίτια αυτής της τραγωδίας».

Η οικογένεια του Ρουφ εξέδωσε επίσης μία δήλωση: «Πάντα θα αγαπάμε τον Ντίλαν» ανέφερε. «Θα παλεύουμε για όσο ζούμε για να καταλάβουμε γιατί διέπραξε αυτή τη φρικτή επίθεση, που προκάλεσε τόσο πολύ πόνο σε τόσους πολλούς καλούς ανθρώπους. Θα θέλαμε να εκφράσουμε τη θλίψη μας για τα θύματα των εγκλημάτων του, και τη συμπάθειά μας προς όλες τις οικογένειες που έβλαψε. Συνεχίζουμε να προσευχόμαστε για την κοινότητα του Τσάρλεστον».

Ο Ρουφ, στη ανάγνωση της ετυμηγορίας, στεκόταν στωικός και ανέκφραστος. Επίσημα θα καταδικαστεί σήμερα Τετάρτη.

Νωρίτερα την Τρίτη, ο Ρουφ είχε πει στο δικαστήριο πως δεν ήταν σίγουρος «πόσο καλύτερο θα ήταν» να ζητήσει από τους ενόρκους ετήσια κάθειρξη αντί της εκτέλεσης, δείχνοντας έτσι καμία μεταμέλεια για τη σφαγή. Στο τελευταίο επιχείρημά του προς τους ενόρκους, ο 22χρονος, είπε ότι ένιωσε πως έπρεπε να πραγματοποιήσει τις δολοφονίες στις 17 Ιουνίου 2015.

«Εξακολουθώ να αισθάνομαι πως έπρεπε να το κάνω» δήλωσε ο Ρουφ. Βασισμένος στα ρατσιστικά του πιστεύω, είπε: «Οποιοσδήποτε μισεί κάτι, έχει έναν καλό λόγο να το κάνει».

Οι εισαγγελείς είπαν πως ο Ρουφ πρέπει να καταδικαστεί σε θάνατο, επειδή πήγε σε μια ιστορική εκκλησία στο Τσάρλεστον, με ένα πυροβόλο όπλο και μια «καρδιά γεμάτη μίσος».

Ο βοηθός εισαγγελέα, Τζέι Ρίτσαρντσον, δήλωσε πως 12 από τα άτομα που είχε ως στόχο του ο Ρουφ ήταν θεοσεβούμενα άτομα που άνοιξαν την πόρτα σε έναν λευκό ξένο με χαμόγελο στα χείλη. Τρεις άνθρωποι επέζησαν. «Καλωσόρισαν ένα 13ο άτομο εκείνο το βράδυ… με μια Βίβλο, ένα φυλλάδιο και του πρόσφεραν μία καρέκλα» δήλωσε ο Ρίτσαρντσον . «Πήγε με μια καρδιά γεμάτη μίσος και ένα Glock .45».

Σύμφωνα με τον Ρίτσαρντσον, ο Ρουφ κάθισε με την ομάδα μελέτης της Βίβλου για περίπου 45 λεπτά και κατά τη διάρκειας της τελευταίας προσευχής, όταν τα μάτια όλων ήταν κλειστά, άρχισε να πυροβολεί.
Στάθηκε πάνω από μερικά από τα νεκρά θύματά του, πυροβολώντας τους ξανά καθώς βρίσκονταν στο πάτωμα, είπε ο εισαγγελέας.

Ο Ρουφ δεν εξήγησε τις πράξεις του στους ενόρκους, αλλά στην ομολογία του στο FBI είχε δηλώσει πως ήλπιζε να ξεκινήσει έναν ρατσιστικό πόλεμο και πάλι.

Πηγή: Guardian

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου