ΔΙΕΘΝΗ

Καταιγίδα απειλεί τον καθαρισμό της κηλίδας

καταιγίδα-απειλεί-τον-καθαρισμό-της-κ-851206

Η τροπική καταιγίδα Άλεξ, όπως ονομάστηκε η πρώτη της φετινής εποχής των τυφώνων στον Ατλαντικό Ωκεανό, σχηματίστηκε στη δυτική Καραϊβική κοντά στην Χερσόνησο Γιουκατάν του Μεξικού, και ενδέχεται να προκαλέσει περαιτέρω δυσκολίες στις προσπάθειες περιορισμού της πετρελαιοκηλίδας στον Κόλπο του Μεξικού.
Σύμφωνα με το Εθνικό Κέντρο Τυφώνων των ΗΠΑ, η τροπική καταιγίδα Άλεξ έχει διατηρήσιμους ανέμους που πνέουν με ταχύτητα 65 χιλιόμετρα την ώρα και στις 9:00 πμ GMT (12:00 ώρα Ελλάδας) εντοπιζόταν περίπου 400 χιλιόμετρα ανατολικά νοτιοανατολικά του Τσετουμάλ στο Μεξικό.
Κινείται δυτικά βορειοδυτικά με ταχύτητα 13 χιλιομέτρων την ώρα σε τροχιά που αναμένεται να την οδηγήσει αρχικά προς το Μπελίζ, την Κυριακή το πρωί πάνω από τη Χερσόνησο Γιουκατάν και στη συνέχεια στον Κόλπο του Μεξικού, όπου συνεχίζονται οι προσπάθειες περιορισμού της τεράστιας πετρελαιοκηλίδας που σχηματίστηκε ύστερα από την έκρηξη σε πλατφόρμα εξόρρυξης πετρελαίου της BP.
Την περίοδο από Ιούνιο έως Νοέμβριο δημιουργούνται στην περιοχή οι σημαντικότερες καταιγίδες, με τυφώνες που αποδεικνύονται καταστροφικοί. Την προηγούμενη φορά που το όνομα «Αλεξ» δόθηκε σε τυφώνα, ήταν το 2004, όταν προκλήθηκαν σημαντικές καταστροφές στην περιοχή της Καρολίνας.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου