ΔΙΕΘΝΗ

Το Χαλέπι στον έλεγχο Ασαντ, η Παλμύρα στους τζιχαντιστές

το-χαλέπι-στον-έλεγχο-ασαντ-η-παλμύρα-σ-627787

Η ανακατάληψη του Χαλεπίου, της μεγαλύτερης συριακής πόλης, θα είναι αναμφισβήτητα η μεγαλύτερη νίκη του καθεστώτος του Μπασάρ αλ Ασαντ, που υποστηρίζεται από τη Ρωσία, από την έναρξη του πολέμου στη χώρα το 2011.

Ωστόσο η πτώση της ιστορικής πόλης της Παλμύρας στα χέρια των τζιχαντιστών δείχνει ότι παραμένει σοβαρή η απειλή από το ISIS, ενώ αδιέξοδη είναι η κατάσταση στο διπλωματικό πεδίο μάχης, χωρίς να φαίνεται να υπάρχει κάποια λύση για τη σπαραγμένη από τον εμφύλιο πόλεμο χώρα.

Η προέλαση του συριακού στρατού στο Χαλέπι οδήγησε τους αντάρτες να αποσυρθούν σε άλλες έξι σημαντικές συνοικίες της πρώην εμπορικής πρωτεύουσας της Συρίας και, όπως φαίνεται, είναι θέμα χρόνου να περάσει ο έλεγχος του συνόλου της πόλης στα χέρια των κυβερνητικών δυνάμεων. Ο στρατός ανακατέλαβε στη διάρκεια της νύχτας της Κυριακής προς Δευτέρα τις συνοικίες Σέιχ Σαΐντ και Σαλχίν και βρίσκεται κοντά στο να πάρει τον έλεγχο ολόκληρης της πόλης, που είναι διαιρεμένη από το 2012. «Η μάχη του Χαλεπίου φθάνει στο τέλος», δήλωσε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων αναφέροντας ότι στα χέρια των ανταρτών παραμένουν μόνο δύο σημαντικές συνοικίες (Σουκάρι και Αλ Μασάντ) και μερικές μικρότερες, ενώ το ρωσικό υπουργείο Αμυνας ανακοίνωσε ότι οι κυβερνητικές δυνάμεις ελέγχουν πλέον το 95% του Χαλεπίου.

Εκτοπισμένοι
Αυτόπτες μάρτυρες στην Αλ Μασάντ δήλωσαν ότι οι εκτοπισμένοι που διέφυγαν από τις συνοικίες Σουκάρι και Αλ Μασάντ κοιμούνται σε πεζοδρόμια ή σε στεγασμένους πάγκους μικρών μαγαζιών. Σύμφωνα με τη συριακή κρατική τηλεόραση, πάνω από 70.000 από τους συνολικά 275.000 κατοίκους του Ανατολικού Χαλεπίου έχουν εγκαταλείψει τις εστίες τους τις τελευταίες ημέρες για να καταφύγουν στις δυτικές συνοικίες που βρίσκονται στην κατοχή του καθεστώτος.

Το ρωσικό υπουργείο Αμυνας ανέφερε χθες ότι το τελευταίο εικοσιτετράωρο 728 μαχητές εγκατέλειψαν τα όπλα και κατέφυγαν στο Δυτικό Χαλέπι, την ώρα που το ανατολικό τμήμα της χώρας είναι αποκλεισμένο από εξωτερική βοήθεια από τον περασμένο Ιούλιο. Η στρατιωτική επιχείρηση, που υποστηρίζεται από τη Ρωσία, ξεκίνησε στις 26 Νοεμβρίου και ακολούθησε μια εντατική εκστρατεία βομβαρδισμών από αέρος, που κατέστρεψε τις περισσότερες υποδομές Υγείας, δημοτικά οχήματα και οδήγησε στο μπλοκάρισμα δρόμων από τα συντρίμμια. Ο Πάπας Φραγκίσκος απηύθυνε έκκληση στον Ασαντ να γίνουν σεβαστοί οι διεθνείς κανόνες ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

ΣΟΚ ΠΡΟΚΑΛΟΥΝ ΟΙ ΜΑΡΤΥΡΙΕΣ ΚΑΤΟΙΚΩΝ

«Ανθρωποι τρέχουν από τον έναν βομβαρδισμό στον άλλο για να γλιτώσουν το θάνατο και να σώσουν τη ζωή τους… Είναι η ημέρα της Αποκάλυψης στο Χαλέπι», περιέγραψε στο Reuters ένας κάτοικος που είναι παγιδευμένος στη συνοικία Ζοθκάρι, η οποία βρίσκεται στα χέρια των ανταρτών. Τηλεοπτικές εικόνες από τη συνοικία Σαλχίν, που πέρασε στον έλεγχο του στρατού, έδειχναν σωρούς από συντρίμμια, μισογκρεμισμένα κτίρια, πτώματα μέσα στον δρόμο και μερικούς κατοίκους να τρέχουν πανικόβλητοι κρατώντας βαλίτσες ή τα παιδιά τους.

(Εθνος)

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου