ΔΙΕΘΝΗ

Κοσμική σκόνη εντοπίστηκε στις ταράτσες κτιρίων

κοσμική-σκόνη-εντοπίστηκε-στις-ταράτ-630448

Σωματίδια σκόνης κοσμικής προέλευσης που πέφτουν από τον ουρανό ανακαλύφθηκαν για πρώτη φορά στις στέγες και τις ταράτσες κτιρίων του Οσλο και του Παρισιού.

Η σκόνη αυτή μπορεί να έχει ηλικία όση και το ηλιακό μας σύστημα, δηλαδή γύρω στα 4,6 δισεκατομμύρια χρόνια. Τέτοια αρχέγονη σκόνη συνήθως ανακαλύπτεται στην παρθένα Ανταρκτική, αλλά βρίσκεται ανακατεμένη και με την κοινή σκόνη μιας μεγαλούπολης.

Οι ερευνητές από την Βρετανία, τη Νορβηγία και το Βέλγιο, με επικεφαλής τον Μάθιου Γκεντζ του Τμήματος Γεωεπιστημών και Μηχανικής του Imperial College του Λονδίνου, εξέτασαν 300 κιλά σκόνης που πήραν δειγματοληπτικά από τις στέγες των ευρωπαϊκών πόλεων.

Χρησιμοποιώντας μαγνήτες για να απομονώσουν τα κοσμικά σωματίδια που περιέχουν μέταλλα, εντόπισαν 500 σωματίδια κοσμικής σκόνης.

Εχει διάμετρο 0,3 χιλιοστά

Οι επιστήμονες γνωρίζουν ήδη από τη δεκαετία του 1940 ότι η κοσμική σκόνη πέφτει στον πλανήτη μας, αλλά δεν πίστευαν ότι θα ήταν δυνατό να την βρουν ανάμεσα στα εκατομμύρια σωματίδια της γήινης σκόνης (σαν να ψάχνεις ψύλλους στα άχυρα… ), παρά μόνο σε πεντακάθαρα μέρη όπως η Ανταρκτική ή τα βάθη των ωκεανών.

Στο παρελθόν, διάφοροι είχαν ισχυρισθεί ότι βρήκαν κοσμική σκόνη στην αυλή τους, αλλά όταν ακολουθούσαν οι επιστημονικές αναλύσεις, αποδεικνυόταν πάντοτε ότι επρόκειτο για… ταπεινή γήινη σκόνη. Όμως, αυτήν τη φορά οι επιστήμονες πέτυχαν «τζακπότ», ψάχνοντας στις στέγες!

Η κοσμική σκόνη στην πόλη έχει διάμετρο 0,3 χιλιοστά (περίπου τριπλάσια από αυτήν που έχει βρεθεί στην Ανταρκτική) και εκτιμάται ότι εισήλθε στη γήινη ατμόσφαιρα με μεγάλη ταχύτητα 12 χιλιομέτρων το δευτερόλεπτο. Η ανακάλυψη δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Geology».

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου