ΔΙΕΘΝΗ

Απεργιακές κινητοποιήσεις στη Γαλλία

απεργιακές-κινητοποιήσεις-στη-γαλλί-851206

Προβλήματα στις μετακινήσεις και στο δημόσιο τομέα έχει προκαλέσει σε ολόκληρη τη Γαλλία η γενική απεργία που κήρυξαν τα συνδικάτα σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τα σχέδια της κυβέρνησης για μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού και αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης.

Χιλιάδες εργαζόμενοι στους σιδηροδρόμους και στα μέσα μαζικής μεταφοράς απείχαν από τα καθήκοντά τους, ενώ αναμένεται να συμμετάσχουν στην απεργία οι καθηγητές και οι εργαζόμενοι στη δημόσια διοίκηση.

Περίπου 200 διαδηλώσεις έχουν διοργανωθεί ανά τη Γαλλία με τα συνδικάτα να ελπίζουν ότι θα κατέβουν στους δρόμους ένα εκατομμύριο άνθρωποι.

Την περασμένη εβδομάδα, η κυβέρνηση παρουσίασε το σχέδιο μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού, λέγοντας ότι χωρίς ριζικές αλλαγές το σύστημα θα συσσωρεύει ετήσιο έλλειμμα 100 δις ευρώ μέχρι το 2050.

Κομβικής σημασίας στο σχέδιο είναι η πρόταση για αύξηση του κατώτατου ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης στα 62 το οποίο παραμένει χαμηλότερο σε σχέση με εκείνο που ισχύει σε άλλες χώρες, αλλά σπάει και ένα ταμπού σε μία χώρα που θεωρεί την συνταξιοδότηση στα 60 ως βασικό ανθρώπινο δικαίωμα.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου