ΔΙΕΘΝΗ

Η BP «απέκρυψε το μέγεθος της διαρροής»

η-bp-απέκρυψε-το-μέγεθος-της-διαρροής-505609

Ευθείες κατηγορίες ότι η BP εξαπάτησε το Κογκρέσο αποκρύπτοντας το πραγματικό μέγεθος της διαρροής –που ίσως φτάσει και τα 100.000 βαρέλια την ημέρα– εξαπέλυσε γερουσιαστής, την ώρα που νεότερα στοιχεία δείχνουν ότι η εταιρεία αγνόησε προειδοποιήσεις μηχανικών ότι υπάρχει σοβαρό πρόβλημα στην εξέδρα άντλησης που προκάλεσε την καταστροφή.

Μιλώντας στο BBC, ένας εργαζόμενος στην εξέδρα Deepwater Horizon όπου συνέβη στις 20 Απριλίου το καταστροφικό δυστύχημα με αποτέλεσμα το θάνατο 11 εργαζομένων, τόνισε ότι εντόπισε διαρροή στα μηχανήματα ασφάλειας πριν την έκρηξη.

Συγκεκριμένα εντόπισε πρόβλημα στο μηχανισμό πρόληψης της έκρηξης (blowout preventer – BOP) που αποκόπτει τη ροή από το πηγάδι άντλησης. Ωστόσο, η διαρροή δεν διορθώθηκε, συνέχισε, το ελαττωματικό μηχάνημα έκλεισε ενώ η εξέδρα λειτουργούσε με το εφεδρικό. Ειδικοί επισημαίνουν ότι οι βλάβες στο BOP πρέπει να διορθώνονται αμέσως.

Ήδη οι επιτροπές του Κογκρέσου των ΗΠΑ είχαν εντοπίσει και άλλα σοβαρά προβλήματα στο BOP και κατηγόρησαν την εταιρεία ότι αγνοούσε προειδοποιήσεις για θέματα ασφάλειας για να αποφύγει τις επισκευές και να περιορίσει το κόστος λειτουργίας. Η εταιρεία αρνείται ότι προέτασσε το κόστος λειτουργίας έναντι της ασφάλειας.

Εφιαλτικές εκτιμήσεις

Εσωτερικό έγγραφο της BP που έφερε στο φως ο βουλευτής των Δημοκρατικών Εντ Μάρκεϊ αναφέρει ότι το χειρότερο σενάριο κάνει λόγο για διαρροή 100.000 βαρελιών την ημέρα. Η εταιρεία δεν διαψεύδει τη γνησιότητα του εγγράφου αλλά τονίζει ότι το χειρότερο σενάριο προϋποθέτει την αφαίρεση του BOP που περιορίζει κάπως τη διαρροή, «πράγμα που δεν έχουμε πρόθεση να κάνουμε».

Αρχικά η εταιρεία έκανε λόγο για 1.000 βαρέλια την ημέρα για να αναθεωρήσει τη ποσότητα στα 5.000 (όπως ανέφερε στο Κογκρέσο, ψευδώς κατά τον Μάρκεϊ) και αργότερα στα 20.000 βαρέλια. Η τρέχουσα εκτίμηση, στην οποία συγκλίνουν και ανεξάρτητες καταγραφές μιλά για τουλάχιστον 40.000 βαρέλια και ίσως μέχρι και 60.000 βαρέλια την ημέρα για τους δύο και περισσότερους μήνες ανεξέλεγκτης ροής. Χωρίς αμφιβολία πρόκειται για τη χειρότερη πετρελαιοκηλίδα στην ιστορία των ΗΠΑ, ξεπερνώντας σαφώς τη διαρροή από το ατύχημα του Exxon Valdez στην Αλάσκα το 1989.

Εντωμεταξύ, η εταιρία δηλώνει ότι μέχρι στιγμής το κόστος για την αντιμετώπιση της διαρροής ανέρχεται σε δύο δισεκατομμύρια δολάρια, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν αυξηθεί στο μέλλον όσο συνεχίζονται οι προσπάθειες.

Η BP έχει δηλώσει ότι θα διαθέσει μέχρι και 20 δισεκατομμύρια δολάρια μέσα στα επόμενα χρόνια –και ίσως χρειαστεί να συγκεντρώσει ακόμα περισσότερα– για τις αποζημιώσεις σε όσους έπληξε η πετρελαιοκηλίδα, κυρίως στις τέσσερις πολιτείες του Κόλπου που βρίσκονται κοντά στην εξέδρα άντλησης. Το έργο της συγκέντρωσης των χρημάτων από τις αγορές είναι δύσκολο λόγω της πτώσης της μετοχής και της υποβάθμισης των ομολόγων της στη κατηγορία junk.

Καθαρισμός και στη δημόσια εικόνα

Αλλά πέρα από τις προσπάθειες για το σφράγισμα ή τουλάχιστον το περιορισμό της διαρροής (πολλές από τις οποίες ήταν ανεπιτυχείς) η BP έχει να «καθαρίσει» και τη δημόσια εικόνα της που έπληξε όχι μόνο η καθυστερημένη αντίδραση στο ατύχημα αλλά και οι προκλητικές δηλώσεις και ενέργειες της ηγετικής ομάδας της.

Ένα πρώτο βήμα θεωρείται ότι είναι η απομάκρυνση από το προσκήνιο του προκλητικού, αν κρίνει κανένας από τις δηλώσεις και τις συμπεριφορές του, διευθύνοντα σύμβουλου Τόνι Χέιγορντ που θα αντικατασταθεί από τον Μπομπ Ντάντλεϊ, υψηλόβαθμό στέλεχος της εταιρείας στις ΗΠΑ. Ο Ντάντλεϊ έχει τη φήμη σκληρού διαπραγματευτή με εμπειρία στη προάσπιση των συμφερόντων της BP, αναφέρει το Associated Press.

Επισήμως, κατά την BP, ο Χέιγορντ αποσύρεται για να επικεντρωθεί στα διευθυντικά καθήκοντά του. Οι δηλώσεις του ότι θέλει να τελειώσει η υπόθεση για να «πάρει τη ζωή του πίσω», για τα «μικρά ανθρωπάκια» που έπληξε η πετρελαιοκηλίδα για τα οποία νοιάζεται η BP και η προτίμησή του στις ιστιοδρομίες αντί για την αντιμετώπιση της πετρελαιοκηλίδας συγκέντρωσαν τα πυρά του Τύπου και των παθόντων, ακόμα και την δημόσια εκφρασμένη οργή του Μπαράκ Ομπάμα που δήλωσε ότι θα τον απέλυε για όσα κατά καιρούς είπε.

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου