ΔΙΕΘΝΗ

Στο Λονδίνο ο Σαρκοζί

στο-λονδίνο-ο-σαρκοζί-435439

Βρετανία και Γαλλία τίμησαν, σε κοινή τελετή που διοργάνωσαν, την 70ή επέτειο από την έκκληση που έκανε από το Λονδίνο ο εξόριστος στρατηγός Σαρλ ντε Γκολ για αντίσταση των Ευρωπαίων στη ναζιστική κατοχή της χώρας του.

Η έκκληση που έκανε ο ντε Γκολ μέσω της γαλλικής υπηρεσίας του BBC στις 18 Ιουνίου του 1940 θεωρείται ότι ανύψωσε το ηθικό της γαλλικής αντίστασης και αποτέλεσε ένα σημείο καμπής στην εξέλιξη του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

"Η υπόθεση της Γαλλίας δεν χάθηκε, η Γαλλία δεν είναι μόνη", είπε ο ντε Γκολ την ώρα που η κυβέρνηση του Βισί, του Φιλίπ Πετέν, ετοιμαζόταν να υπογράψει εκεχειρία με τη χιτλερική Γερμανία. Η πρώτη αυτή ομιλία δεν μαγνητοφωνήθηκε από το BBC, σε αντίθεση με τις επόμενες. Λέγεται μάλιστα ότι ο ντε Γκολ ήταν έξαλλος με τους τεχνικούς της βρετανικής ραδιοφωνίας και για αυτό φρόντισε, τέσσερις ημέρες αργότερα, να εκφωνήσει μια δεύτερη ομιλία.

Εβδομήντα χρόνια μετά, ο πρόεδρος της Γαλλίας, Νικολά Σαρκοζί, συνοδευόμενος από τη σύζυγό του, Κάρλα Μπρούνι, επισκέφθηκε το στούντιο, στον 4ο όροφο της ιστορικής έδρας του BBC και κατόπιν το κτήριο όπου στεγαζόταν το γενικό επιτελείο του ντε Γκολ, στο Κάρλτον Γκάρντενς, το οποίο σήμερα έχει μετατραπεί σε δικηγορικό γραφείο.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου