ΔΙΕΘΝΗ

Για βασανιστήρια κατηγορεί η Διεθνής Αμνηστία τις ιρακινές Αρχές

για-βασανιστήρια-κατηγορεί-η-διεθνής-660074

Η Διεθνής Αμνηστεία καταγγέλλει πως κυβερνητικές δυνάμεις του Ιράκ βασάνισαν και σκότωσαν χωρικούς νότια της Μοσούλης, στην τέτοια πρώτη αναφορά για παραβίαση ανθρώπινων δικαιωμάτων κατά την επιχείρηση εκδίωξης της ISIS.

Η οργάνωση ανθρώπινων δικαιωμάτων που εδρεύει στη Νέα Υόρκη είπε ότι τα θύματα συμπεριλαμβάνουν «μέχρι έξι» άτομα που βρέθηκαν τον περασμένο μήνα στις υποπεριφέρειες Σούρα και Καγιάρα, τα οποία οι δυνάμεις ασφαλείας υποψιάζονταν ότι πρόσκεινταν στους τζιχαντιστές.

«Άντρες με στολές της κρατικής αστυνομίας έχουν διαπράξει πολλαπλούς παράνομους φόνους, συλλαμβάνοντας και μετά εσκεμμένα σκοτώνοντας εν ψυχρώ κατοίκους σε χωριά νότια της Μοσούλης» είπε η Λιν Μααλούφ, υποδιευθύντρια για την έρευνα στο γραφείο της Αμνηστείας στη Βηρυτό.

Εκπρόσωποι της αστυνομίας και του υπουργείου Εσωτερικών, που αναζητήθηκαν από το Reuters, δεν ήταν διαθέσιμοι για δηλώσεις.

Η επιχείρηση της Μοσούλης, που περιλαμβάνει μια συμμαχία δυνάμεων από 100.000 στρατιώτες, δυνάμεις ασφαλείας, Κούρδους Πεσμεργκά και σιίτες μουσουλμάνους μαχητές, με την αεροπορική υποστήριξη των ΗΠΑ, μπαίνει στην τέταρτη εβδομάδα αλλά μέχρι τώρα έχει ανακτήσει μόνο ένα μικρό τμήμα της πόλης.

Η έκθεση της Διεθνούς Αμνηστείας περιγράφει αρκετά επεισόδια στις 21 Οκτωβρίου ή γύρω από την ημερομηνία αυτή όταν ξεχωριστές ομάδες ανδρών κακοποιήθηκαν με καλώδια και κοντάκια όπλων προτού τουφεκιστούν. Σε μια περίπτωση, το κεφάλι ενός άνδρα είχε αποκοπεί από το σώμα του, είπε.

Η Αμνηστεία είπε ότι χωρίς απόδοση ευθυνών, οι βιαιοπραγίες μπορεί να επαναληφθούν σε άλλα χωριά και άλλες κωμοπόλεις καθώς συνεχίζει η επιχείρηση για τη Μοσούλη.

(ethnos.gr)

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου