ΔΙΕΘΝΗ

Σκάνδαλο εμπλέκει τη Samsung με την πρόεδρο της Νότιας Κορέας

σκάνδαλο-εμπλέκει-τη-samsung-με-την-πρόεδρο-τ-660879

Αντιμέτωπη με μία ακόμα κρίση φαίνεται ότι βρίσκεται η Samsung καθώς φέρεται ότι εμπλέκεται σε μια έρευνα διαφθοράς της κυβέρνησης στη Νότια Κορέα.

Το σκάνδαλο ακολουθεί την ανάκληση σχεδόν 2 εκατομμυρίων κινητών τηλεφώνων Galaxy Note 7 τον Σεπτέμβριο και 2,8 εκατομμυρίων ελαττωματικών πλυντηρίων τον Οκτώβριο.

Όπως αναφέρει σε δημοσίευμά της η βρετανική εφημερίδα The Guardian επικαλούμενη τα μέσα ενημέρωσης της Νότιας Κορέας, εισαγγελείς πραγματοποίησαν έφοδο στα γραφεία της εταιρείας στη χώρα προκειμένου να διερευνήσουν μία έμπιστη της προέδρου Παρκ Γκουν-χίε. Η Samsung φέρεται ότι χρηματοδοτούσε κρυφά τις επιδείξεις αλόγων της κόρης της Τσόι Σουν-σιλ, φίλη της Παρκ. Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων της χώρας αυτής, Yonhap, η Samsung φέρεται πως έδωσε 3,1 εκατομμύρια δολάρια σε εταιρεία που ανήκει στην Τσόι και βρίσκεται στη Γερμανία.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας, η Παρκ αντιμετωπίζει τη δημόσια κατακραυγή και στόχος της έρευνας είναι να διαπιστωθεί εάν η Τσόι είχε επέμβει σε αποφάσεις της κυβέρνησης, παρά το γεγονός ότι δεν κατέχει κανένα επίσημο κυβερνητικό ρόλο. Δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές στη Σεούλ απαίτησαν την παραίτηση της Παρκ.

Οι ερευνητές εξετάζουν εάν η Τσόι παρενέβαινε στο διορισμό ανώτερων αξιωματούχων και χρησιμοποιούσε τη σχέση της με την Παρκ με σκοπό να εξαναγκάζει εταιρείες να κάνουν δωρεές σε δύο αφιλοκερδή ιδρύματα τα οποία είχε δημιουργήσει η ίδια για προσωπικό της όφελος.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Korea Times, οι ερευνητές πρόκειται να καλέσουν για ανάκριση στελέχη της Samsung και άλλων εταιρειών, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν έκαναν οποιεσδήποτε συμφωνίες με την πρόεδρο Παρκ ώστε να επιλυθούν τυχόν επιχειρηματικά θέματα που εκκρεμούσαν σε αντάλλαγμα για τις δωρεές.

Όπως αναφέρει στο δημοσίευμά της η Guardian, η Samsung δεν έχει κάνει μέχρι στιγμής οποιοδήποτε σχόλιο σχετικά με την υπόθεση.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου