ΔΙΕΘΝΗ

Ο εξόριστος πρόεδρος της Υεμένης απέρριψε το ειρηνευτικό σχέδιο του ΟΗΕ

ο-εξόριστος-πρόεδρος-της-υεμένης-απέρ-672001

Ο εξόριστος πρόεδρος της Υεμένης Αμπντ Ραμπού Μανσούρ Χάντι απέρριψε το Σάββατο μια ειρηνευτική πρόταση του ΟΗΕ για τον τερματισμό των συρράξεων στη χώρα λέγοντας πως η συμφωνία δεν είναι τίποτε περισσότερο από ένας δρόμος προς περισσότερο πόλεμο και καταστροφή.

Μιλώντας έπειτα από μια συνάντηση με τον απεσταλμένο του ΟΗΕ Ισμαήλ Ουλντ Σέιχ Άχμετ στο Ριάντ, ο Χάντι δήλωσε πως η συμφωνία «θα ήταν μια ανταμοιβή για τους αντάρτες και θα τιμωρούσε τον λαό της Υεμένης και τη νομιμότητα», σύμφωνα με το υπό κυβερνητικό έλεγχο πρακτορείο ειδήσεων Saba.

Σύμφωνα με αντίγραφο της συμφωνίας, το οποίο είδε το πρακτορείο Reuters, το σχέδιο περιθωριοποιεί τον Χάντι και προβλέπει τη δημιουργία μιας κυβέρνησης που αποτελείται από λιγότερο διχαστικές προσωπικότητες.

Η συμφωνία προβλέπει την απομάκρυνση του ισχυρού αντιπροέδρου του Χάντι, του Άλι Μουσίν αλ-Άχμαν Άχμαρ από την εξουσία και τη συμφωνία του Χάντι να γίνει κάτι περισσότερο από διακοσμητική φιγούρα μετά την αποχώρηση των Χούτι από την πρωτεύουσα.

Ο Χάντι διέφυγε κατά την ένοπλη προέλαση του κινήματος των Χούτι, που συνδέονται με το Ιράν, τον Μάρτιο του 2015 και φιλοξενείται από τότε στη Σαουδική Αραβία.

Ένα μήνα αργότερα ψήφισμα που εξέδωσε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ τον αναγνώρισε ως νόμιμο πρόεδρο του κράτους και κάλεσε τους Χούτι να αφοπλιστούν και να εγκαταλείψουν τις κυριότερες πόλεις της Υεμένης. Όμως οι Χούτι και οι σύμμαχοί τους στον στρατό της Υεμένης έχουν πει ότι δεν θα επιστρέψει ποτέ.

Ο πόλεμος στην Υεμένη έχει κοστίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 10.000 ανθρώπους και προκάλεσε μία από τις χειρότερες ανθρωπιστικές κρίσεις στον κόσμο.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου