ΔΙΕΘΝΗ

Σκληρά μέτρα λιτότητας

σκληρά-μέτρα-λιτότητας-505609

Σε δύσκολη κατάσταση είναι η βρετανική οικονομία, παραδέχτηκε ο πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον και προειδοποίησε τους συμπολίτες του ότι τα μέτρα λιτότητας που θα ανακοινώσει η κυβέρνηση θα τους επηρεάσουν άμεσα, αν και απέφυγε να μπει σε λεπτομέρειες για τη φύση των μέτρων.

«Οι αποφάσεις που λαμβάνουμε θα πλήξουν όλους στη χώρα μας. Και οι συνέπειές
τους θα διαρκέσουν για χρόνια, ίσως και για δεκαετίες. Θα επηρεαστούν η οικονομία μας, η κοινωνία μας, ακόμη και ο τρόπος ζωής μας», σημείωσε με έμφαση ο Ντ. Κάμερον σε ομιλία του για την οικονομία στο Μίλτον Κέινς, στην κεντρική Αγγλία.

Πάντως, υποσχέθηκε ότι το έλλειμμα θα περιοριστεί με τρόπο «ώστε να μην πλήξει αυτούς που έχουν περισσότερη ανάγκη από βοήθεια» ή με τρόπο που «δεν θα διχάσει τη χώρα». Συγκεκριμένα, δήλωσε ότι δεν θα επηρεαστούν οι δαπάνες για το βρετανικό ΕΣΥ και τη διεθνή βοήθεια.

«Θέλω να εξηγήσω στη χώρα γιατί η συνολική κλίμακα του προβλήματος είναι
ακόμη χειρότερη απ’ ό,τι πιστεύαμε", δήλωσε ακόμη και πρόσθεσε ότι η δομική φύση του χρέους σημαίνει πως «η επιστροφή στην (οικονομική) ανάπτυξη δεν θα λύσει το
πρόβλημα».

Επικαλέστηκε μάλιστα την Ελλάδα ως παράδειγμα για τον κίνδυνο που διατρέχει η χώρα αν δεν αναλάβει δράση. «Η Ελλάδα αποτελεί προειδοποίηση για το τι συμβαίνει σε χώρες που χάνουν την αξιοπιστία τους ή που οι κυβερνήσεις τους προσποιούνται ότι οι δύσκολες αποφάσεις μπορεί με κάποιο τρόπο να αποφευχθούν», δήλωσε.

Ευθύνες στους Εργατικούς
Επιπλέον, ο Ντέιβιντ Κάμερον επιτέθηκε στην προηγούμενη κυβέρνηση των Εργατικών κατηγορώντας την ότι διέπραξε κατά την τελευταία δεκαετία οικονομικά λάθη που, όπως είπε, άφησαν ως κληρονομιά μια κρίση χρέους.

Ο δημόσιος τομέας, ανέφερε ο Βρετανός πρωθυπουργός, διευρύνθηκε υπερβολικά επί των ημερών των Εργατικών στην κυβέρνηση. Αν δεν αναληφθεί δράση, μέσα σε πέντε χρόνια το κόστος εξυπηρέτησης του δημόσιου χρέους θα είναι μεγαλύτερο από τη δαπάνη για τα σχολεία στην Αγγλία, την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής και τις μεταφορές μαζί, εξήγησε.

Η προηγούμενη κυβέρνηση άφησε την οικονομία να βγει εκτός ισορροπίας με το να μην αντιμετωπίσει την ανεργία και να διογκώσει τις δαπάνες του δημόσιου τομέα, την στιγμή που συρρικνώνονταν ο ιδιωτικός.

«Με βάση τους υπολογισμούς της προηγούμενης κυβέρνησης (όπως είπε ο πρωθυπουργός, είχε αρνηθεί να τους δημοσιοποιήσει η κυβέρνηση Μπράουν), μέσα σε πέντε χρόνια ο τόκος που θα πληρώνουμε για το χρέος μας, μόνον ο τόκος, προβλέπεται ότι θα είναι περίπου 70 δισεκατομμύρια στερλίνες (περίπου 85 δισ. ευρώ). Αυτό είναι ένα υπερβολικό ποσό».

Σε μία πρώτη αντίδραση ο γενικός γραμματέας της ένωσης των δημοσίων υπαλλήλων χαρακτήρισε την ομιλία «ανατριχιαστική επίθεση στο δημόσιο τομέα».Οι Εργατικοί υπογράμμισαν ότι παρέδωσαν μία οικονομία σε καλή κατάσταση με μειωμένα ποσοστά ανεργίας σε σχέση με τις ΗΠΑ και την υπόλοιπη Ευρώπη.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου