ΔΙΕΘΝΗ

Μεταξύ Τουρκίας και Ισραήλ ο Ομπάμα

μεταξύ-τουρκίας-και-ισραήλ-ο-ομπάμα-505609

 Προσπάθειες για να γεφυρωθεί το χάσμα στις σχέσεις Τουρκίας και Ισραήλ μετά την αιματηρή επέμβαση στα πλοία που μετέφεραν ανθρωπιστική βοήθεια κατέβαλε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα μετά από συνομιλία με τον Τούρκο πρωθυπουργό, Ταγίπ Ερντογάν.

«Το Ισραήλ χάνει τον μοναδικό του φίλο στην περιοχή (την Τουρκία) ο οποίος συνέβαλε τα μέγιστα στην περιφερειακή ειρήνη», υπογράμμισε ο Ταγίπ Ερντογάν κατά τη συνομιλία του με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, όπου κυριάρχησαν οι τουρκοϊσραηλινές σχέσεις.

Επιπλέον, ο Τούρκος πρωθυπουργός στη συνομιλία του με τον Αμερικανό πρόεδρο ότι το Ισραήλ θα καταλάβει στη Μέση Ανατολή μια θέση που «θα εξαρτηθεί από τις μελλοντικές του ενέργειες».

Ο Μπαράκ Ομπάμα, από την πλευρά του, επανέλαβε την υποστήριξη των ΗΠΑ στη διεξαγωγή «αξιόπιστης, αντικειμενικής και διαφανούς έρευνας» για το πώς διαδραματίστηκε η τραγωδία, ενώ επέμεινε σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο, στη «σημασία να βρεθούν καλύτεροι τρόποι ώστε να προωθηθεί μια ανθρωπιστική βοήθεια στους κατοίκους της Γάζας χωρίς να υπονομευτεί η ασφάλεια του Ισραήλ».

Ωστόσο, κατά τους αναλυτές η ισραηλινή επιδρομή πλήττει τις προσπάθειες των ΗΠΑ και του προέδρου τους προσωπικά για την επανεκκίνηση της ειρηνευτικής διαδικασίας στη Μέση Ανατολή, καθώς ο Μπαράκ Ομπάμ πρέπει να επιλέξει «ανάμεσα στη θυσία της αξιοπιστίας του στην περιοχή, που θα ήταν το τίμημα για να συνεχίσει την καθιερωμένη αμερικανική παράδοση της ήπιας επίπληξης του Ισραήλ, και τη ρήξη με την πρακτική αυτή μέσω μιας καταδίκης του Ισραήλ», θεωρεί η Μαρίνα Οταγουέι του ιδρύματος Carnegie.

Η στρατιωτική επέμβαση επιδείνωσε τις ήδη κακές σχέσεις των πρώην στενών συμμάχων Τουρκίας και Ισραήλ που είχαν αρχίσει να διαταράσσονται από το τέλος του 2008 όταν η Άγκυρα εξέφρασε την αντίθεσή της στην ισραηλινή στρατιωτική επέμβαση στη Λωρίδα της Γάζας.

Παρά την ένταση, ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ Εχούντ Μπαράκ συνομίλησε με τον Τούρκο ομόλογό του και συμφώνησαν, αναφέρουν πηγές, ότι δεν θα επηρεαστούν συμφωνημένες αγοραπωλησίες όπλων και συγκεκριμένα η αγορά από το Ισραήλ μη επανδρωμένων κατασκοπευτικών αεροσκαφών.

Επαναπατρισμός των ακτιβιστών

Στις 14.15 τοπική ώρα ολοκληρώθηκε η απομάκρυνση από τη φυλακή του Μπιρ Σέβα, του συνόλου των ξένων υπηκόων που κρατούνται από το Ισραήλ. Απομακρύνθηκαν με λεωφορεία προς το αεροδρόμιο Μπεν Γκουριόν του Τελ-Αβίβ. Εκεί θα παραδοθούν από τις αστυνομικές αρχές σε άτομα του υπουργείου των Εσωτερικών, οι οποίοι και θα ολοκληρώσουν τη διαδικασία απελευθέρωσης τους.

Περίπου 125 άλλοι ακτιβιστές που απελάθηκαν από το Ισραήλ μεταφέρθηκαν οδικώς στην Ιορδανία μέσω του συνοριακού περάσματος Αλενμπι, όπως ανέφερε η ίδια πηγή.

Σύμφωνα με τις ισραηλινές αρχές 682 άτομα από 42 χώρες επέβαιναν στα έξι πλοία του "στολίσκου της ελευθερίας" που επιχείρησε "να σπάσει το μπλόκο" της Λωρίδας της Γάζας.

Το ισραηλινό ραδιόφωνο μετέδωσε ότι τρεις από τους 28 ακτιβιστές που νοσηλεύονταν με τραύματα από την ισραηλινή επιδρομή στα πλοία νοσηλεύονται ακόμα και η κατάσταση της υγείας τους είναι πολύ σοβαρή και δεν μπορεί να μεταφερθούν.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου