ΔΙΕΘΝΗ

Ενίσχυση αμερικανικών δυνάμεων για την ανακατάληψη της Μοσούλης

ενίσχυση-αμερικανικών-δυνάμεων-για-τ-782226

Πάνω από 400 αμερικανοί στρατιωτικοί ακόμη αναπτύχθηκαν τις τελευταίες ημέρες στο Ιράκ, όπου οι ένοπλες δυνάμεις ετοιμάζονται να εξαπολύσουν μια ευρείας κλίμακας επιχείρηση για την ανακατάληψη της Μοσούλης, όπως γνωστοποίησε χθες ένας εκπρόσωπος του διεθνούς συνασπισμού υπό την ηγεσία των ΗΠΑ ο οποίος δρα στο Ιράκ και στη Συρία εναντίον του Ισλαμικού Κράτους.

Σύμφωνα με τον συνταγματάρχη Τζον Ντόριαν, ο αριθμός των αμερικανών στρατιωτικών που βρίσκονται στο Ιράκ έφθασε έτσι τους 4.460, από τους περίπου 4.000 που ήταν πριν από μία εβδομάδα.

Ο εκπρόσωπος του συνασπισμού, ο οποίος δρα στο Ιράκ και τη Συρία τα τελευταία δύο χρόνια, δεν διευκρίνισε τι ακριβώς διατάχθηκαν να κάνουν οι ενισχύσεις.

Η άφιξή τους στο Ιράκ καταγράφεται καθώς ιρακινά στρατεύματα συνεχίζουν να προετοιμάζονται για την επιχείρηση κατάληψης της Μοσούλης, της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης της χώρας, που αποτελεί το τελευταίο προπύργιο του ΙΚ στην ιρακινή επικράτεια.

Η επιχείρηση ενδέχεται να αρχίσει μέσα στον επόμενο μήνα, ωστόσο δεν αποκλείεται το εγχείρημα να πραγματοποιηθεί στο τέλος της χρονιάς.

Προτού πέσει στα χέρια των τζιχαντιστών, τον Ιούνιο του 2014, η Μοσούλη είχε περίπου δύο εκατομμύρια κατοίκους. Τα Ηνωμένα Έθνη υπολογίζουν πως πιθανότατα ζουν ακόμη σήμερα έως και ένα εκατομμύριο άμαχοι στην πόλη.

Ο συνταγματάρχης Ντόριαν ανέφερε ότι, κατά εκτιμήσεις, στη Μοσούλη βρίσκονται από 3.000 ως 4.000 μαχητές του ΙΚ.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου