ΔΙΕΘΝΗ

Νέο δόγμα Ομπάμα για τις διεθνείς σχέσεις

νέο-δόγμα-ομπάμα-για-τις-διεθνείς-σχέσ-505609

Τη νέα στρατηγική της για την εθνική ασφάλεια παρουσίασε την Πέμπτη η κυβέρνηση Ομπάμα. Αυτή ορίζει ότι θα πρέπει να συνδυαστεί η διπλωματία με την οικονομική πειθαρχία και τη στρατιωτική ισχύ για την ενδυνάμωση της θέσης των ΗΠΑ στον κόσμο. Παράλληλα, προωθεί τις διεθνείς συνεργασίες.
Αντίθετα με την πολιτική της κυβέρνησης Μπους, η νέα στρατηγική ορίζει την επέκταση της διεθνούς συνεργασίας όχι μόνο με τους παραδοσιακούς συμμάχους των ΗΠΑ, αλλά και με αναπτυσσόμενες δυνάμεις όπως η Κίνα και η Ινδία.
«Τα βάρη του νέου αιώνα δεν μπορούν να πέσουν μόνο στους ώμους των ΗΠΑ» γράφει ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα στην εισαγωγή του κειμένου.
Σε έγγραφο που επικαλείται το πρακτορείο Reuters, αναφέρεται ότι ως βασικός στόχος της στρατηγικής είναι η ενίσχυση της οικονομίας και η τακτοποίηση των δημοσιονομικών της χώρας.
«Στο κέντρο των προσπαθειών μας βρίσκεται η υποχρέωση να αναπτερωθεί η οικονομία, που αποτελεί ‘πηγή’ της αμερικανικής εξουσίας» αναφέρει το έγγραφο.
Το νέο στρατηγικό δόγμα των ΗΠΑ, το οποίο περιλαμβάνεται σε έγγραφο 52 σελίδων, το πλήρες κείμενο του οποίου θα δοθεί αργότερα την στη δημοσιότητα, εγκαταλείπει την πολιτική του προληπτικού πολέμου της κυβέρνησης Μπους και υιοθετεί το σχήμα της διαφύλαξης της ασφάλειας των ΗΠΑ όσο διεξάγει πολέμους σε δύο μέτωπα, στο Αφγανιστάν και το Ιράκ.

Η κυβέρνηση Ομπάμα δεσμεύεται για τη διαφύλαξη της αμερικανικής στρατιωτικής συμβατικής υπεροχής, απομακρύνεται, ωστόσο, από τη λογική της «cowboy diplomacy» που χαρακτήρισε τις κυβερνήσεις Μπους.

Στο κείμενο αναφέρεται η ανάγκη ενίσχυσης των διεθνών οργάνων και της συλλογικής δράσης για την εξυπηρέτηση κοινών συμφερόντων, όπως η αντιμετώπιση του βίαιου εξτρεμισμού, η πρόληψη της διασποράς των πυρηνικών όπλων, η διασφάλιση των πυρηνικών πρώτων υλών, η εξασφάλιση ισορροπημένης και αειφόρου οικονομικής ανάπτυξης και η εξεύρεση λύσεων μέσω της συνεργασίας για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.
Στο κείμενο του νέου δόγματος εθνικής ασφαλείας των ΗΠΑ επαναλαμβάνεται ο στόχος της αντιμετώπισης του τρομοκρατικού δικτύου της Αλ Κάιντα.

Προς το Ιράν και τη Βόρεια Κορέα προτείνεται μια «σαφής επιλογή», ανάμεσα στον διάλογο και την απομόνωση, σχετικά με τα πυρηνικά τους προγράμματα.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου