ΔΙΕΘΝΗ

Στη Σεούλ η Χίλαρι Κλίντον για την κρίση

στη-σεούλ-η-χίλαρι-κλίντον-για-την-κρίσ-505609

Στη Σεούλ έφτασε η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Χίλαρι Κλίντον, προκειμένου να ξεκινήσει συζητήσεις με τους νοτιοκορεάτες ηγέτες, την ώρα που οι σχέσεις Βόρειας και Νότιας Κορέας βρίσκονται στο «κόκκινο».

Η Κλίντον θα περάσει αρκετές ώρες στη Σεούλ, συζητώντας με τους ηγέτες της Νότιας Κορέας τις πιθανές λύσεις στην κρίση που ξεκίνησε την προηγούμενη εβδομάδα, όταν διεθνής έρευνα κατηγόρησε τη Βόρεια Κορέα για τη βύθιση νοτιοκορεάτικης κορβέτας.

Η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών κάλεσε τη Βόρεια Κορέα να σταματήσει τις προκλήσεις και τις απειλές και πρόσθεσε πως είναι προς το συμφέρον της διεθνούς κοινότητας, συμπεριλαμβανομένης και της Κίνας, να πεισθεί η Πιονγιάνγκ να αλλάξει στάση.

Η Χίλαρι Κλίντον τόνισε ότι η κρίση που δημιουργήθηκε εξαιτίας της βύθισης από τη Βόρεια Κορέα του νοτιοκορεατικού πολεμικού πλοίου απαιτεί μια δυναμική, αλλά μετρημένη απάντηση, επισημαίνοντας όμως τη μακροπρόθεσμη πρόκληση που αποτελεί η αλλαγή πορείας της Βόρειας Κορέας.

Λίγο πριν την άφιξη της Αμερικανίδας υπουργού Εξωτερικών στη Σεούλ από το Πεκίνο κλιμακώθηκε η ένταση μεταξύ των δύο χωρών, όταν η Βόρεια Κορέα απειλεί ότι θα κλείσει εντελώς τα σύνορά της, εάν η Σεούλ αρχίσει να εκπέμπει προπαγανδιστικά μηνύματα.

Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα να σταματήσει η μεταφορά ανθρώπων και αγαθών ανάμεσα στις δύο χώρες και της λειτουργίας ενός κοινού βιομηχανικού πάρκου.

Το μήνυμα αυτό περιλαμβάνεται σε ανακοινωθέν του βορειοκορεάτικου στρατού που απευθύνεται στη Νότια Κορέα και μεταδόθηκε από το κρατικό ειδησεογραφικό πρακτορείο KCNA.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου