ΔΙΕΘΝΗ

Σεισμός 6,2 ρίχτερ στην Ιταλία, χάθηκε ολόκληρο χωριό

σεισμός-62-ρίχτερ-στην-ιταλία-χάθηκε-ολ-793912
Ανθρωποι έχασαν τη ζωή τους και μεγάλες καταστροφές προκλήθηκαν από τον ισχυρό σεισμό 6 Ρίχτερ που ταρακούνησε τα ξημερώματα της Τετάρτης την κεντρική Ιταλία και έγινε ιδιαίτερα αισθητός στη Ρώμη και τη Βενετία.

Δεν υπάρχει επίσημος και ακριβής αριθμός των θυμάτων αφού η κατάσταση παραμένει συγκεχυμένη λόγω των καταστροφών που έχουν προκληθεί και της αδυναμίας πρόσβασης σε πληγείσες περιοχές, αλλά και από το γεγονός ότι άνθρωποι βρίσκονται εγκλωβισμένοι κάτω από τα συντρίμμια χωρίς κανείς να γνωρίζει εάν είναι ζωντανοί ή νεκροί.

Ο εκπρόσωπος της πυροσβεστικής υπηρεσίας, Λούκα Κάρι, είπε ότι «υπάρχουν αναφορές για θύματα» στην περιοχή που έπληξε ο σεισμός (με επίκεντρο τα χωριά Αματρίτσε και Ακούμολι), αλλά δεν έδωσε περισσότερες πληροφορίες.

Το κρατικό δίκτυο της RAI μετέδωσε ότι, σύμφωνα με δήλωση του δημάρχου του χωριού Ακούμολι, τέσσερις άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους.

Σύμφωνα με τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης, οικογένεια βρίσκεται εγκλωβισμένη κάτω από τα συντρίμμια του σπιτιού της στο ίδιο χωριό. Ταυτόχρονα, οι πρώτες πληροφορίες κάνουν λόγο και για εγκλωβισμένα παιδιά.

Η ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας Λα Ρεπούμπλικα αναφέρει ότι και στην περιοχή του Αματρίτσε, βόρεια του Ριέτι, οι σεισμικές δονήσεις (κύριος σεισμός και μετασεισμοί) έχουν προκαλέσει θύματα.

Βίντεο από την στιγμή του σεισμού

Σε δηλώσεις του στην δημόσια τηλεόραση της Rai, o δήμαρχος του χωριού Αματρίτσε, Σέρτζιο Πιρότσι, υπογράμμισε ότι μέρος των κτιρίων έχει καταρρεύσει και ζήτησε να αποσταλούν ειδικά οχήματα για να μπορέσουν να ανοίξουν οι δρόμοι που οδηγούν στον δήμο του ώστε να διευκολυνθεί η παροχή πρώτων βοηθειών.

Ο Πιρότσι δήλωσε ότι «υπάρχουν άνθρωποι κάτω από τα συντρίμμια».

«Οι ζημιές είναι σοβαρές» πρόσθεσε και χρησιμοποίησε την λέξη «δράμα» για να περιγράψει την κατάσταση, αναφέροντας ότι «μεγάλο μέρος του χωριού δεν υπάρχει πια».

«Εχει σημειωθεί κατολίσθηση και έχει καταρρεύσει γέφυρα. Οι δρόμοι μέσα και έξω από το χωριό έχουν κοπεί», είπε και συμπλήρωσε ότι «οι κάτοικοι έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους.

Δραματικές εικόνες

Σε μικρούς δήμους κοντά στο Ριέτι εξαιτίας του σεισμού διεκόπη προσωρινά η ηλεκτροδότηση, ενώ οι τηλεφωνικές συνδέσεις συνεχίζουν να λειτουργούν κανονικά.

Υπεύθυνοι της Ιταλικής Πολιτικής Προστασίας είπαν ότι «ο σεισμός ήταν σφοδρός» και σημειώθηκαν καταρρεύσεις σε κατοικημένα κτίρια ενώ υπογράμμισαν πως μπορεί να συγκριθεί με εκείνον της Λ΄ ’Ακουϊλα, του 2009, ο οποίος σημειώθηκε σε περιοχή λιγότερο πυκνοκατοικημένη.

Η δόνηση των 6 Ρίχτερ σημειώθηκε στις 03:36 ώρα Ιταλίας (04:36 ώρα Ελλάδας) και, σύμφωνα με το ιταλικό ινστιτούτο γεωφυσικής και ηφαιστειολογίας (INGV), το επίκεντρό της εντοπίστηκε στο χωριό Ακούμολι, στην ευρύτερη περιοχή της πόλης Ριέτι, 90 περίπου χιλιόμετρα βόρεια της Ρώμης, ενώ το εστιακό της βάθος ήταν 4 χλμ.

Η ανακοίνωση του σεισμού από το ιταλικό ινστιτούτο γεωφυσικής και ηφαιστειολογίας

Δεκάδες είναι οι μετασεισμοί με τον ισχυρότερο να έχει μετρηθεί στα 5,4 Ρίχτερ.

Πολλοί άνθρωποι πετάχτηκαν από τα κρεβάτια τους και βγήκαν έντρομοι στους δρόμους και τις πλατείες, όπως μετέδωσαν ιταλικά μέσα ενημέρωσης.

«Ο σεισμός ήταν τόσο δυνατός που νόμιζα ότι το κρεβάτι προχωρούσε μόνο του στο δωμάτιο με εμάς επάνω του» δήλωσε στο Reuters η Λίνα Μερκατίνι από το Τσεζέλι της Ούμπρια.

Η πολιτική προστασία και η πυροσβεστική δέχθηκαν εκατοντάδες κλήσεις πανικόβλητων πολιτών. Σύμφωνα με μαρτυρίες, στη Ρώμη η σεισμική δόνηση διήρκησε περίπου είκοσι δευτερόλεπτα.

Διασώστες έσπευσαν στις πληγείσες περιοχές για να απεγκλωβίσουν ανθρώπους από σπίτια, αλλά και να αναζητήσουν εγκλωβισμένους σε ερείπια.

Η ιταλική κυβέρνηση βρίσκεται σε επαφή με την υπηρεσία πολιτικής προστασίας, ανέφερε με ανάρτησή του στο Twitter ο εκπρόσωπος του πρωθυπουργού Ματέο Ρέντσι, λίγο μετά την εκδήλωση του σεισμού.

Η περιοχή που επλήγη από τα 6 Ρίχτερ


Σύμφωνα με πηγές της Πολιτικής Προστασίας στην περιφέρεια Ούμπρια και την πρωτεύουσά της Περούτζια, δεν έχουν εξακριβωθεί μέχρι αυτή τη στιγμή σοβαρές υλικές ζημιές.

Αντίθετα, ο δήμαρχος του χωριού Αματρίτσε, το οποίο βρίσκεται στην ευρύτερη περιοχή της πόλης Ριέτι, δήλωσε στην RAI ότι η σεισμική δόνηση προκάλεσε υλικές ζημιές και διέκοψε την πρόσβαση σε δρόμους του χωριού. ’Οπως είπε, πρόκειται να μεταβεί άμεσα στο νοσοκομείο της περιοχής για να εξακριβώσει αν υπάρχουν τραυματίες.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου