ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Τα οκτώ περίεργα των Ολυμπιακών Αγώνων του Ρίο

τα-οκτώ-περίεργα-των-ολυμπιακών-αγώνω-793977

Ιστορίες επιτυχίας, συγκίνησης και ανατροπών βλέπουν το φως της δημοσιότητας λίγα 24ωρα αφότου «γράφτηκε» ο επίλογος των Ολυμπιακών Αγώνων του Ρίο 2016. Εικόνες που έγραψαν τη δική τους ιστορία στη Διοργάνωση «περνούν» για άλλη μια φορά μπροστά από χιλιάδες χρήστες πριν αποτελέσουν ανάμνηση του παρελθόντος.

Η μεγάλη ανατροπή

Με μια εντυπωσιακή «βουτιά» στη γραμμή του τερματισμού στέρησε την πρωτιά από την αμερικανίδα Άλισον Φίλιξ και ανέτρεψε τα δεδομένα του τελικού στα 400μ γυναικών στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο.

Η αθλήτρια στίβου από τις Μπαχάμες, Σόνε Μίλερ, «έκλεψε» το χρυσό μετάλλιο από την Φίλιξ με μια απρόσμενη όχι όμως παράνομη κίνηση, αφού με το σώμα της πέρασε από τη γραμμή του τερματισμού και όχι απλά με το χέρι της.

Ισχυρίστηκε οτι η πτώση δεν ήταν προσχεδιασμένη μιλώντας για «μπλακ άουτ». Αναμενόμενη χαρακτήρισε αυτή της τη δήλωση ο σχολιαστής του BBC και κάτοχος παγκόσμιου ρεκόρ στα 400μ, Μάικλ Τζόνσον.

Ο θυμωμένος μποξέρ

Διέρρηξε τα ιμάτιά του μετά τον αποκλεισμό του στον προημιτελικό των 56 κιλών. Ο ιρλανδός πυγμάχος Μάικλ Κόνλαν εκτόξευσε πυρά τόσο κατά των κριτών, θεωρώντας ότι αδικήθηκε, όσο και κατά του ρώσου πρόεδρου Βλαντιμίρ Πούτιν.

Μετά την ήττα από τον αντίπαλό του, Βλάντιμιρ Νίκιτιν, ύψωσε το μεσαίο δάχτυλο στους κριτές, και με ανάρτησή του στο Twitter έστρεψε τα βέλη του ενάντια στον Πούτιν γράφοντας: «Τι έγινε Βλαντ, πόσο σε χρέωσαν, αδελφέ;»

Η φωνή διαμαρτυρίας ακούστηκε και στην τηλεόραση, αφού δεν κατάφερε να συγκρατήσει τον θυμό του καθώς μιλούσε για διαφθορά και σκάνδαλα στον χώρο της ερασιτεχνικής πυγμαχίας.

Η Διεθνής Ομοσπονδία της Ερασιτεχνικής Πυγμαχίας αντέδρασε, με τη σειρά της, υπερασπιζόμενη την θέση της, η ταχεία όμως απομάκρυνση κριτών άνοιξε ευρύ πεδίο προβληματισμών.

Να σημειωθεί ότι ο Κόνλαν είχε κερδίσει το χάλκινο μετάλλιο στους Ολυμπιακούς του Λονδίνου το 2012 και στέφθηκε παγκόσμιος πρωταθλητής στη Ντόχα το 2015.

Η πράσινη πισίνα

Ένα από τα πολλά θέματα που σχολιάστηκαν έντονα κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων ήταν το πράσινο χρώμα της πισίνας στο άθλημα των καταδύσεων.

Πολλοί, ανάμεσα τους και οι αθλητές, αναρωτήθηκαν εάν τα νερά ήταν κατάλληλα για να μπορέσουν να βουτήξουν. Οι διοργανωτές, ωστόσο, διαβεβαίωσαν ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα και ότι το νερό είναι απολύτως κατάλληλο.

Η Ευρωπαϊκή ομοσπονδία κολύμβησης (FINA) εξήγησε ότι αυτό οφείλεται στο ότι «οι δεξαμενές νερού ξέμειναν από μερικές χημικές ουσίες που χρησιμοποιούνται στη διαδικασία επεξεργασίας του», με αποτέλεσμα να προκληθεί: «άνοδος του pH του νερού που ξεφύγει από τα λογικά πλαίσια και έτσι να προκαλέσει αποχρωματισμό».

Τα τρίδυμα

Ένα ασυνήθιστο θέαμα αντίκρισαν οι θεατές των Ολυμπιακών Αγώνων του Ρίο όταν οι τρίδυμες αδερφές από την Εσθονία, Λέιλα, Λίινα και Λίλι Λούικ, με σύνθημά τους το «Trio to Rio»,
πήραν μέρος στο αγώνισμα του Μαραθωνίου δυσκολεύοντας τους σχολιαστές να τις ξεχωρίσουν.

Η Λιλι κατέλαβε την 97η θέση αφήνοντας πίσω τις δύο αδερφές της, Λέιλα, που βρέθηκε στην 114η θέση και Λίινα που δεν κατάφερε να τερματίσει. Θα μπορούσε να χαρακτηρίσει κανείς αξιοπρεπή την προσπάθεια των 30χρονων αθλητριών, που μόλις έξι χρόνια ασχολούνται εντατικά με τον στίβο.

Ο αξιοθαύμαστος Μο

Στιγμές αγωνίας, αλλά και ικανοποίησης έζησαν οι υποστηρικτές του βρετανού δρομέα, Μοχάμεντ Φάρα, ο οποίος με εντυπωσιακό τρόπο κατάφερε να βρεθεί στην πρώτη θέση. Έπεσε στη διάρκεια της κούρσας των 10.000 μέτρων, κατάφερε όμως να συνεχίσει απτόητος εντυπωσιάζοντας με τη δύναμη που επέδειξε. Αφότου διαπίστωσε ότι δεν έφερε σοβαρό τραυματισμό και παίρνοντας ενέργεια από την σκέψη της οικογενείας του, αγωνίστηκε χωρίς φόβο.

Η περίπτωση Φάρα, ανασύρει μνήμες από τη διαδρομή του πρώην αθλητή στίβου Λάσε Βίρεν που στους Ολυμπιακούς του Μοναχου , το 1972, κατέκτησε την πρωτιά στα 10.000 μέτρα ανδρών, μετά από πτώση στα μέσα της διαδρομής.

Η υπέροχη Σιμόν

Έγινε η πρώτη Αφροαμερικανή που κέρδισε χρυσό μετάλλιο σε ατoμικό αγώνισμα κολύμβησης. Η 20χρονη Σιμόν Μάνιουελ πήρε μέρος στον τελικό στα 100μ ελεύθερο, όπου μοιράστηκε την πρώτη θέση με την 16χρονη Καναδή Πένι Ολέκσιακ.

«Το χρυσό μετάλλιο δεν ήταν μόνο για μένα. Ήταν για τους ανθρώπους που ήρθαν πριν από μένα και με ενέπνευσαν να μείνω στο άθλημα. Για τους ανθρώπους που πιστεύουν ότι δεν μπορούν να το κάνουν. Ελπίζω να είμαι μια έμπνευση για τους άλλους να βγουν εκεί έξω και να δοκιμάσουν να κολυμπήσουν. Ίσως να είναι πολύ καλό αυτό», δήλωσε μετά τη νίκη της, αναγνωρίζοντας τη σημασία της διάκρισης εν μέσω κοινωνικής αναταραχής για τους μαύρους στις ΗΠΑ.

Η πονεμένη ιστορία με τα…πόκεμον

Έπεσε το ηθικό του 27χρονου ιάπωνα γυμναστή Κοχέι Ουτσιμούρα όταν η εταιρία κινητής τηλεφωνίας της χώρας του τον ενημέρωσε πως έχει χρεωθεί 4.400 ευρώ επειδή χρησιμοποιούσε την εφαρμογή Pokemon Go.

Η Βραζιλία δεν είναι μέσα στις χώρες που χρησιμοποιούν επίσημα την εφαρμογή και η χρέωση στο κινητό τηλέφωνο του Ουτσιμούρα έγινε μέσω Ιαπωνίας.

Ο Ολυμπιονίκης προέβη, ωστόσο, σε έξυπνη διαπραγμάτευση με την εταιρεία τηλεφωνίας γλιτώνοντας το μεγάλο ποσό πληρωμής.

Το χρυσό ζευγάρι

Το επιτυχημένο ζευγάρι ποδηλατών, Τζέισον Κένι και Λόρα Τροτ, έχει καταφέρει να συγκεντρώσει δεκα χρυσά μετάλλια συνολικά. Δεν μπόρεσαν να κρύψούν τη συγκίνησή τους και με ένα δημόσιο φιλί συγκέντρωσαν τα βλέμματα.

Η ολυμπιονίκης Λόρα Τροτ έκλαιγε από χαρά όταν ο σύντροφός της Τζέισον Κένι κέρδισε το έκτο του χρυσό μετάλλιο, λίγη ώρα αφότου η ίδια είχε κατακτήσει το τέταρτο χρυσό της μετάλλιο.


Ελισάβετ Σταμοπούλου


Newsroom ΔΟΛ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου