ΔΙΕΘΝΗ

«Δεν απειλείται η σταθερότητα» τονίζει η ΠΓΔΜ

δεν-απειλείται-η-σταθερότητα-τονίζ-504900

Τα ένοπλα επεισόδια που σημειώθηκαν στη μεθόριο της ΠΓΔΜ με το Κοσσυφοπέδιο και η συνολική κατάσταση ασφαλείας εξετάστηκαν σε συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών των δύο πλευρών. Η ΠΓΔΜ αναφέρει ότι τα κίνητρα των ένοπλων αλβανικών ομάδων που εξαρθρώθηκαν ήταν αποκλειστικά εγκληματικά και δεν απειλείται η σταθερότητα της χώρας.
Χθες συναντήθηκαν στα Σκόπια η υπουργός Εσωτερικών της ΠΓΔΜ Γκορντάνα Γιανκούλοφσκα και ο ομόλογός της του Κοσόβου, Μπάιραμ Ρετζέπι. Η ΥΠΕΞ της ΠΓΔΜ παρέδωσε στον ομόλογό της κατάλογο υπόπτων που εκτιμάται ότι έχουν περάσει τα σύνορα και βρίσκονται στο έδαφος του Κοσόβου.

Τόνισε δε ότι βασικό θέμα της συνάντησης με τον Μπάιραμ Ρετζέπι ήταν η συνεργασία για τη σύλληψη καταζητούμενων για εγκληματικές πράξεις, επαναλαμβάνοντας πως τα κίνητρα των ένοπλων ομάδων που εξαρθρώθηκαν πρόσφατα από την αστυνομία της ΠΓΔΜ, κοντά στα σύνορα με το Κόσοβο, ήταν αποκλειστικά εγκληματικά και πως η σταθερότητα της ΠΓΔΜ δεν απειλείτααι.

Ο Ρετζέπι ανέφερε από την πλευρά του ότι το Κόσοβο και η ΠΓΔΜ, με καλή συνεργασία και συντονισμό των αστυνομικών τους δυνάμεων, μπορούν και θα καταφέρουν να αντιμετωπίσουν το διασυνοριακό έγκλημα.

Υπογράμμισε, ωστόσο, ότι είναι εσφαλμένη η αντίληψη πως οι εγκληματικές ομάδες έχουν «έδρα» κυρίως το Κόσοβο, επισημαίνοντας πως οι δεσμοί είναι περίπλοκοι και συμπεριλαμβάνουν το Μαυροβούνιο και τη Σερβία.

Η αστυνομία της ΠΓΔΜ ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι ανακάλυψε νέα ποσότητα παράνομου οπλισμού που βρισκόταν κρυμμένη σε δύο σπίτια του χωριού Νόβο Σέλο, στην περιοχή του Τετόβου, και συνέλαβε τέσσερα άτομα.

Η δύναμη του ΝΑΤΟ στο Κοσσυφοπέδιο (KFOR) στέλνει ενισχύσεις για τη φύλαξη των συνόρων με την ΠΓΔΜ στη σκιά ενός εκ των πλέον σοβαρών επεισοδίων εθνοτικής βίας από τη σύγκρουση του 2001.
Τέσσερις ένοπλοι Αλβανοί έπεσαν νεκροί τα ξημερώματα της Τετάρτης σε ανταλλαγή πυρών με την αστυνομία της ΠΓΔΜ κοντά στα σύνορα με το Κόσοβο.
Οι ένοπλοι επιχειρούσαν να μεταφέρουν μεγάλη ποσότητα όπλων σε ένα μικρό φορτηγό. Ενεργώντας κατόπιν πληροφοριών η αστυνομία της ΠΓΔΜ έστησε ενέδρα στην περιοχή διενεργώντας ελέγχους στα διερχόμενα οχήματα. Όταν επιχείρησε να σταματήσει το φορτηγό, οι τέσσερις επιβαίνοντες άνοιξαν πυρ κατά της αστυνομικής περιπόλου.
Οι αστυνομικές δυνάμεις επέστρεψαν τα πυρά και οι επιβαίνοντες στο φορτηγό σκοτώθηκαν. Από την πλευρά της αστυνομίας δεν υπήρξαν θύματα.
Στο φορτηγό εντοπίστηκε μεγάλη ποσότητα όπλων -τρεις εκτοξευτήρες χειροβομβίδων, τρεις τσάντες με χειροβομβίδες, έξι τσάντες με εκρηκτικά ΤΝΤ, τυφέκια ακριβείας, νάρκες και πυρομαχικά.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου