ΔΙΕΘΝΗ

Αντιστέκεται το Λονδίνο στις πιέσεις για έξοδο fast-track

αντιστέκεται-το-λονδίνο-στις-πιέσεις-826217

Η Βρετανία διαφαίνεται ότι θα αντισταθεί στις ισχυρές ευρωπαϊκές πιέσεις για την άμεση έναρξη της διαδικασίας που θα την οδηγήσει εκτός των κόλπων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Τίποτα δεν θα συμβεί αυτή τη στιγμή» επιμένει ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Φίλιπ Χάμοντ, τονίζοντας ότι εναπόκειται στη Βρετανία η χρονική στιγμή για την επίσημη ενεργοποίηση της διαδικασίας. Και αυτό δεν θα γίνει πριν αναδειχθεί ο διάδοχος του Ντέιβιντ Κάμερον στην πρωθυπουργία, σημειώνει όπως μεταδίδει το BBC.

Την ίδια στιγμή, Ευρωπαίος αξιωματούχος επισημαίνει πως η ΕΕ δεν αναμένει στη Σύνοδο Κορυφής της Τρίτης να υπάρξει ενεργοποίηση του επίμαχου Άρθρου 50 της Συνθήκης της Λισαβόνας εκ μέρους του Κάμερον.

Μετά την «ψυχρολουσία» του Brexit ο Ντέιβιντ Κάμερον ανακοίνωσε πως δεν θα είναι εκείνος που θα ηγηθεί των διαπραγματεύσεων για τη νέα σχέση ΕΕ-Βρετανίας και προανήγγειλε την αποχώρησή του από την πρωθυπουργία τον προσεχή Οκτώβριο.

Ωστόσο, η ΕΕ, με τους Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και Μάρτιν Σουλτς στην πρώτη γραμμή, διαμηνύει στο Λονδίνο ότι δεν πρόκειται να περιμένει μέχρι τον Οκτώβριο και ζητά ενεργοποίηση του επίμαχου Άρθρου 50 «τώρα». Άμεση έναρξη της διαδικασίας ζητούν και πολλοί υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ.

Η γερμανική πλευρά κινείται πάντως σε πιο ήπια γραμμή με την ίδια την Άνγκελα Μέρκελ να δηλώνει το Σάββατο ότι δεν πρέπει να υπάρχει μεγάλη βιασύνη για την έναρξη της διαδικασίας εξόδου, και τον προσωπάρχη της Πέτερ Αλτμάιερ να επισημαίνει την Κυριακή οι πολιτικοί στη Βρετανία θα πρέπει να έχουν το χρόνο να εξετάσουν τις συνέπειες του Brexit.

«Οι πολιτικοί στο Λονδίνο πρέπει να πάρουν χρόνο για να επανεξετάσουν τις συνέπειες της απόφασης για το Brexit -αλλά με αυτό υπογραμμίζω δεν εννοώ το Brexit το ίδιο» είπε ο Αλτμάιερ.

Από την πλευρά του, ο αντικαγκελάριος της Γερμανίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελδήλωσε στην εφημερίδα Handelsblatt ότι η ΕΕ δεν θα κάνει καμιά νέα πρόταση στη Βρετανία για να την κρατήσει στους κόλπους της. «Οι Βρετανοί αποφάσισαν τώρα να φύγουν. Δεν θα έχουμε συνομιλίες σχετικά με το τι μπορεί η ΕΕ να συνεχίσει να προσφέρει στους Βρετανούς για να τους κρατήσει στους κόλπους της» σημείωσε.

E.M.

Newsroom ΔΟΛ

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου