ΔΙΕΘΝΗ

Περού: Νικητής των εκλογών ο Κουτσίνσκι

περού-νικητής-των-εκλογών-ο-κουτσίνσκ-833088

Ο πρώην οικονομολόγος της Παγκόσμιας Τράπεζας Πέδρο Πάμπλο Κουτσίνσκι κέρδισε 41.438 ψήφους παραπάνω από την αντίπαλό του Κέικο Φουχιμόρι στις προεδρικές εκλογές που έδειξαν πολύ μικρή ποσοστιαία διαφορά μεταξύ των δύο, χιλιάδες όμως επίμαχες ή αδιεκρίνιστες ψήφοι μένουν ακόμα να μετρηθούν, είπαν οι εκλογικές αρχές χθες.

Ο κεντρώος Κουτσίνσκι κέρδισε με 50,12% επί των καταμετρηθέντων ψήφων, έναντι του 49,88% της Φουχιμόρι, κόρης του φυλακισμένου πρώην προέδρου, ανακοίνωσε η εκλογική επιτροπή του Περού, ONPE.

Πρόκειται για την πιό αμφίρροπες εκλογές που έχουν διεξαχθεί τα τελευταία 50 χρόνια στο Περού.

Ο Κουτσίνσκι, 77 ετών, είπε ότι θα αναμείνει το τελικό αποτέλεσμα από την ONPE προτού ανακοινώσει τη νίκη του, αλλά απευθύνθηκε στους Περουβιανούς σαν να είχε ήδη κερδίσει. “Θα εργαστούμε για όλους τους Περουβιανούς”, είπε σε συνέντευξη τύπου, προσθέτοντας, “Πολλοί Περουβιανοί αισθάνονται ότι έχουν παρέλθει οι ευκαιρίες για αυτούς, αλλά εμείς θέλουμε όλους να συμμετάσχουν” στο μέλλον της χώρας.

Ο επικεφαλής της εκλογικής επιτροπής δήλωσε ότι το θέμα των υπολειπόμενων ψήφων θα λυθεί “σύντομα” αλλά δεν έδωσε λεπτομέρειες.

Η Φουχιμόρι δεν έχει παραδεχθεί την ήττα της μετά την ανακοίνωση των επίσημων αποτελεσμάτων χθες. Παρά τις διακυμάνσεις των εκλογικών μετρήσεων τις τελευταίες μέρες, δεν έχει καταφέρει να ξεπεράσει τα ποσοστά του Κουτσίνσκι από την αρχή της καταμέτρησης των ψήφων. Οι σύμμαχοί της στη βουλή είπαν νωρίτερα ότι επιθυμούσαν να ακυρώσει η εκλογική επιτροπή δεσμίδες ψήφων από διάφορα εκλογικά κέντρα λόγω παρατυπιών που είχαν βρει. Οι βουλευτές όμως είπαν ότι θα δεχθούν τα επίσημα αποτελέσματα.

Περίπου 170 δεσμίδες αμφισβητούνται. Όμως, παρά το γεγονός ότι κάθε δεσμίδα έχει μέχρι και 300 ψήφους, η νίκη του Κουτσίνσκι θα μπορούσε να αμφισβητηθεί μόνο αν όλες οι ψήφοι ήταν υπέρ της Φουχιμόρι.

Και οι δύο υποψήφιοι υποσχέθηκαν να συνεχίσουν την πολιτική των νεοφιλελεύθερων αγορών που εισήγαγε στην αρχή της δεκαετίας του 90 ο πατέρας της Φουχιμόρι, Αλμπέρτο Φουχιμόρι – ο οποίος εκτίει ποινή κάθειρξης 25 ετών για μίζες και παραβιάσεις ανθρώπινων δικαιωμάτων κατά τα δέκα χρόνια ηγεσίας του – και την οποία διατήρησαν οι τρεις επόμενες δημοκρατικές κυβερνήσεις.

Πρώην πρωθυπουργός και γιός ευρωπαίων μεταναστών, ο Κουτσίνσκι είναι φιλελεύθερος σε κοινωνικά θέματα και υποστηρίζει τον πολιτικό γάμο ομοφυλόφιλων. Έχει απορρίψει τις σκληροπυρηνικές προτάσεις της Φουχιμόρι για εκλήματα, μεταξύ των οποίων είναι και η κατασκευή φυλακών σε μεγάλο υψόμετρο, ως μυωπικές.

Η νοτιοαμερικανική χώρα οδηγήθηκε στις εκλογές την Κυριακή για τον αντικαταστάτη του αριστερού Ογιάντα Ουμάλα.

Η ορκομωσία του νέου προέδρου θα γίνει στις 28 Ιουλίου.

real.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου