ΔΙΕΘΝΗ

Γιούνκερ: «Περιμένουμε από την Τουρκία να τηρήσει τις δεσμεύσεις της»

γιούνκερ-περιμένουμε-από-την-τουρκί-843214

Αψηφώντας τις απειλές του Ερντογάν για εμπλοκή στην εφαρμογή της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ κάλεσε την Αγκυρα να τηρήσει τις δεσμεύσεις της στην αντιμετώπιση της προσφυγικές κρίσης.

«Περιμένουμε από την Τουρκία να τηρήσει τις δεσμεύσεις της και οι απειλές δεν αποτελούν το καλύτερο διπλωματικό εργαλείο που μπορεί κανείς να χρησιμοποιήσει. αναφορικά με την Τουρκία, είμαι πεπεισμένος ότι η συμφωνία αυτή θα έχει, και ήδη έχει, αποτελέσματα», δήλωσε στο περιθώριο των εργασιών της Ομάδας των 7 (G7) στην Ιαπωνία.

Μέσα σε μία ατμόσφαιρα επιδείνωσης των σχέσεων ανάμεσα στην Αγκυρα και τις Βρυξέλλες εξαιτίας της κατάστασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία, ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προειδοποίησε την Ευρωπαϊκή Ενωση ότι το τουρκικό κοινοβούλιο θα μπλοκάρει την εφαρμογή της συμφωνίας για τους πρόσφυγες, εάν δεν υπάρξει πρόοδος στο θέμα της εξαίρεσης των τούρκων πολιτών από το καθεστώς της βίζας στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

«Εάν δεν υπάρξει πρόοδος στο θέμα της άρσης των ταξιδιωτικών περιορισμών μέχρι τις 30 Ιουνίου, «καμία απόφαση, κανένας νόμος της συμφωνίας για την επαναπροώθηση (προσφύγων και μεταναστών) δεν θα προκύψει από το κοινοβούλιο της Τουρκικής Δημοκρατίας», προειδοποίησε ο Ερντογάν κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην παγκόσμια Ανθρωπιστική σύνοδο της Κωνσταντινούπολης.

Η συμφωνία για την απελευθέρωση των ταξιδιωτικών περιορισμών για τους τούρκους πολίτες στη ζώνη Σένγκεν βρίσκεται στο κέντρο της ευρύτερης συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας που έχει οδηγήσει στη δραστική μείωση της προσφυγικής ροής προς την Ευρώπη.

Ωστόσο, η κατάργηση του καθεστώτος της βίζες για τους τούρκους πολίτες απομακρύνεται όλο και περισσότερο από τη στιγμή που ο Ερντογάν απέκλεισε το ενδεχόμενο τροποποίησης του τουρκικού αντιτρομοκρατικού νόμου, τροποποίηση που αποτελεί έναν από τους 72 όρους που θέτουν οι Βρυξέλλες.

Η Ανγκελα Μέρκελ υπενθύμισε στην αρχή της εβδομάδας ότι η πλήρωση όλων των κριτηρίων είναι αναγκαία και κατά συνέπεια προεξόφλησε ότι αυτό δεν θα έχει γίνει πάντως μέχρι τις 30 Ιουνίου.

tovima.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου