ΔΙΕΘΝΗ

Περίπου 550 μετανάστες συνελήφθησαν ανοιχτά των λιβυκών ακτών

περίπου-550-μετανάστες-συνελήφθησαν-ανο-844264

Περίπου 550 μετανάστες που προσπαθούσαν να φτάσουν στην Ευρώπη διά θαλάσσης συνελήφθησαν σήμερα, ανακοίνωσε η λιβυκή ακτοφυλακή κατά τη δεύτερη επιχείρηση αναχαίτισης αυτοσχέδιων σκαφών που πραγματοποιεί σε δύο ημέρες.

“Η ακτοφυλακή της δυτικής Λιβύης που περιπολούσε στη ζώνη του διυλιστηρίου της Ζαουίγια (45 χλμ δυτικά της Τρίπολης) αναχαίτισε σήμερα τέσσερα φουσκωτά σκάφη που μετέφεραν περίπου 550 παράνομους μετανάστες”, δήλωσε ο εκπρόσωπος του λιβυκού ναυτικού Αγιούμπ Κάσεμ.

Οι μετανάστες “προέρχονται από πολλές χώρες της Αφρικής”, σημείωσε σε δηλώσεις που έκανε στο AFP. “Μεταξύ αυτών υπάρχουν 30 γυναίκες, εκ των οποίων οι οκτώ είναι έγκυες, και τρία παιδιά”, σημείωσε.

“Οι μετανάστες παραδόθηκαν στις αρχές καταπολέμησης της παράνομης μετανάστευσης προτού μεταφερθούν σε κέντρα φιλοξενείας”, διευκρίνισε.

Το χάος που επικρατεί στη Λιβύη μετά την πτώση του Μουάμαρ Καντάφι το 2011 ενεργεί προς όφελος των διακινητών ανθρώπων, καθώς χιλιάδες μετανάστες προσπαθούν να φτάσουν στην Ευρώπη από τη Λιβύη, η οποία απέχει περίπου 300 χιλιόμετρα από τις ιταλικές ακτές.

Η ιταλική ακτοφυλακή είχε ανακοινώσει ότι διέσωσε χθες περίπου 2.000 μετανάστες σε περίπου 15 επιχειρήσεις διάσωσης που πραγματοποίησε ανοιχτά της Λιβύης, ενώ την Κυριακή η λιβυκή ακτοφυλακή είχε αναχαιτίσει επτά σκάφη με σχεδόν 850 παράνομους μετανάστες που ήθελαν να φτάσουν στην Ευρώπη.

Από την αρχή της χρονιάς περισσότεροι από 34.000 άνθρωποι έχουν αποβιβαστεί στις ιταλικές ακτές μετά τη διάσωσή τους ανοιχτά της Λιβύης, σύμφωνα με καταμέτρηση της Υπάτης Αρμοστειας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR).

Στα τέλη του Μαρτίου, ο Γάλλος υπουργός Άμυνας Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν υπολόγιζε ότι περίπου 800.000 μετανάστες αναμένουν ότι θα μπορέσουν να φτάσουν στην Ευρώπη διά θαλάσσης από τη Λιβύη.

ethnos.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου