ΔΙΕΘΝΗ

Στο εδώλιο ο Βίλντερς της ολλανδικής ακροδεξιάς για υποκίνηση μίσους

στο-εδώλιο-ο-βίλντερς-της-ολλανδικής-α-62145

Ξεκίνησε στο Άμστερνταμ την Παρασκευή η δίκη του Χερτ Βίλντερς, αρχηγού του ισχυρότερου ακροδεξιού κόμματος της Ολλανδίας, με κατηγορίες για υποκίνηση μίσους. Το κόμμα του Βίλντερς βρίσκεται μπροστά στις δημοσκοπήσεις για τις εκλογές που θα γίνουν τον επόμενο χρόνο -και ο ίδιος προσήλθε στο δικαστήριο δείχνοντας πως δεν ανησυχεί για την ετυμηγορία.

Στο επίκεντρο της δίκης βρίσκονται επανειλημμένες αναφορές του Βίλντερς σε κομματική συγκέντρωση το 2014 που στρέφονταν εναντίον των Μαροκινών.

Όταν είχε ρωτήσει τους συγκεντρωμένους αν θέλουν «περισσότερους ή λιγότερους Μαροκινούς», απάντησαν «λιγότερους, λιγότερους, λιγότερους». «Θα το κανονίσουμε» είχε απαντήσει, χαρακτηρίζοντάς τους σε άλλο σημείο «καθάρματα».

Η εισαγγελία ανέφερε κατά το ξεκίνημα της δίκης πως στην υπόθεση συγκρούονται δύο πυλώνες του Ολλανδικού Συντάγματος: Η απαγόρευση των διακρίσεων και η ελευθερία του λόγου.

«Η σημασία της ελευθερίας του λόγου είναι τεράστια, είναι ένα από τα κεντρικά σημεία της δημοκρατικής κοινωνίας. Δεν είμαι όμως απόλυτη, συνοδεύεται με υποχρεώσεις και ευθύνες, τις ευθύνες να μην στρέφει κανείς τη μία ομάδα εναντίον της άλλης» είπε ο εισαγγελέας.

Πρόκειται για τη δεύτερη τέτοια δίκη σε βάρος του Βίλντερς. Η πρώτη ήταν το 2011, όταν είχε σταθεί ξανά στο εδώλιο με ανάλογες κατηγορίες επειδή είχε χαρακτηρίσει εγκληματίες τους μουσουλμάνους.

Είχε αθωωθεί τότε επειδή οι αναφορές του δεν στρέφονταν εναντίον εθνότητας, αλλά θρησκευτικής κοινότητας. «Εδώ βρίσκεται τώρα η διαφορά» ανέφερε η εισαγγελία στην παρούσα υπόθεση, που έχει ως επίκεντρο τα σχόλια εναντίον Μαροκινών.

Newsroom ΔΟΛ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου