ΔΙΕΘΝΗ

Τουρκία: Κατά της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας η κεμαλική αντιπολίτευση

τουρκία-κατά-της-συμφωνίας-εε-τουρκία-69962

Ο επικεφαλής της τουρκικής αξιωματικής αντιπολίτευσης, του κεμαλικού Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, επικρίνει το σχέδιο συμφωνίας με την ΕΕ που πρότεινε η κυβέρνηση Νταβούτογλου για το προσφυγικό, λέγοντας ότι θα μετατρέψει τη χώρα του σε ουδέτερη επαρχία απομόνωσης των προσφύγων.

«Μετατρέπετε την Τουρκία σε επαρχία απομόνωσης […] Καλύτερα να τους δώσουμε [στις χώρες της ΕΕ] τα 6 δισεκατομμύρια ευρώ και να κρατήσουν οι ίδιοι όλους τους Σύρους, τους Αφγανούς και τους Πακιστανούς» δήλωσε ο Κιλιτσντάρογλου στην εφημερίδα Hurriyet.

Το σχέδιο συμφωνίας στο οποίο κατέληξε τη Δευτέρα η Σύνοδος Κορυφής στις Βρυξέλλες προβλέπει την επιστροφή στην Τουρκία όλων των παράτυπων μεταναστών από την Ελλάδα. Σε αντάλλαγμα, οι Ευρωπαίοι δεσμεύονται, για κάθε έναν Σύρο που επαναπροωθείται στην Τουρκία, να δεχθούν έναν Σύρο πρόσφυγα απευθείας από την Τουρκία στην ΕΕ.

Από την πλευρά της η Άγκυρα ζητά τον διπλασιασμό, από 3 σε 6 δισεκατομμύρια ευρώ, της βοήθειας που προτείνεται να δοθεί από την ΕΕ στην Τουρκία για την υποδοχή των Σύρων που φεύγουν από τον πόλεμο στη χώρα τους. Η Τουρκία ζητά επίσης την κατάργηση, από τον Ιούνιο, των θεωρήσεων διαβατηρίου για τους πολίτες της που ταξιδεύουν στην ΕΕ και το γρήγορο άνοιγμα πέντε νέων κεφαλαίων στις διαπραγματεύσεις για την ένταξή της στην Ένωση.

Οι προτάσεις αυτές αναμένεται να οριστικοποιηθούν στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ που θα διεξαχθεί στις 17 και 18 Μαρτίου.

Ο Κιλιτσντάρογλου εξέφρασε επίσης την ανησυχία του ότι η ΕΕ θα δεχθεί κατά προτεραιότητα τους πιο μορφωμένους και εκπαιδευμένους Σύρους και θα αφήσει τους υπόλοιπους στην Τουρκία.

«Η υπογραφή μιας τέτοιας συμφωνίας που θα έκανε διακρίσεις μεταξύ των μεταναστών θα συνιστούσε βαθιά έλλειψη σεβασμού για αυτούς τους ανθρώπους» ανέφερε.

Το σχέδιο συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας είναι αντικείμενο πολλών επικρίσεων και στις ίδιες τις 28 χώρες-μέλη της ΕΕ, ενώ ο ΟΗΕ και πολλές μη κυβερνητικές οργανώσεις καταγγέλλουν ότι αντιβαίνει στο διεθνές δίκαιο.

tovima.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου