ΔΙΕΘΝΗ

UNICEF: Ενας στους τρεις μαχητές στην Υεμένη είναι ανήλικος

unicef-ενας-στους-τρεις-μαχητές-στην-υεμένη-115416

Η Υεμένη θα μπορούσε να γίνει ένα νέο πρόσφορο έδαφος για τα παιδιά-στρατιώτες, προειδοποίησε η Unicef, καθώς η άνοδος της ακραίας βίας σε όλο τον κόσμο υπονομεύει τις προσπάθειες για τον τερματισμό αυτής της απαράδεκτης πρακτικής.

Είκοσι χρόνια μετά από μια έκθεση-ορόσημο που έθεσε το ζήτημα των ανήλικων μαχητών στην παγκόσμια ατζέντα, η Unicef αναφέρει ότι δεκάδες χιλιάδες παιδιά πολεμάνε στις συγκρούσεις που οργιάζουν στη Μέση Ανατολή και την Ανατολική Αφρική.

Περίπου το ένα τρίτο των μαχητών στον εμφύλιο πόλεμο της Υεμένης είναι παιδιά. Τόσο οι αντάρτες Χούτι όσο και οι παραστρατιωτικές ομάδες που πολεμάνε για λογαριασμό του διεθνώς αναγνωρισμένου προέδρου Αμπντουλάχ Μανσούρ Χάντι έχουν στρατολογήσει παιδιά που μάχονται στον πόλεμο, ο οποίος διαρκεί 11 μήνες και έχει σκοτώσει μέχρι στιγμής τουλάχιστον 2.800 αμάχους.

Παιδιά ηλικίας ακόμη και 14 ετών πολεμάνε στην πρώτη γραμμή, σύμφωνα με έκθεση της Unicef που δημοσιεύεται επίσημα σήμερα, η οποία λέει ότι τόσο οι Χούτι όσο και η κυβέρνηση έχουν πάρει πίσω τις δεσμεύσεις που έδωσαν στον ΟΗΕ ότι θα σταματήσουν αυτή την πρακτική.

Εν τω μεταξύ, η εκτεταμένη καταστροφή των σχολείων και των υποδομών από τους βομβαρδισμούς στην Υεμένη ενθαρρύνει περισσότερα παιδιά να πάρουν τα όπλα και να πολεμήσουν, σε αντάλλαγμα για αμοιβές που ισοδυναμούν με 3,5-7 ευρώ την ημέρα.

Αλλού, η άνοδος τρομοκρατικών οργανώσεων όπως του Ισλαμικού Κράτους και της Αλ-Σαμπάαμπ έχει καταστήσει αδύνατη κάθε διαπραγμάτευση για το θέμα.

Στο Ιράκ και στη Συρία, οι βάρβαροι τζιχαντιστές έχουν εμφανίσει πολύ μικρά παιδιά σε περίοπτη θέση στην προπαγάνδα τους, και έχουν χρησιμοποιήσει νέες τακτικές, όπως η χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, για να δελεάσουν παιδιά να πολεμήσουν στις τάξεις τους. Η οργάνωση έχει κυκλοφορήσει ανατριχιαστικά βίντεο που δείχνουν παιδιά να αποκεφαλίζουν κρατουμένους, και να εκπαιδεύονται στα όπλα σε στρατόπεδα.

tovima.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου