ΔΙΕΘΝΗ

Υπέρ του Ασάνζ φέρεται να έκρινε επιτροπή του ΟΗΕ

υπέρ-του-ασάνζ-φέρεται-να-έκρινε-επιτρ-122237

Υπέρ του ιδρυτή του Wikileaks Τζούλιαν Ασάνζ, που έχει διαφύγει εδώ και τρεισήμισι χρόνια στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο, έκρινε -κατά πληροφορίες που μεταδίδει το BBC- επιτροπή του ΟΗΕ για παράνομη κράτηση στη Βρετανία.

Ο επίσημος λογαριασμός του Wikileaks στο Twitter ανέφερε ότι αναμένει επιβεβαίωση από τον ΟΗΕ.

Η επίσημη απόφαση θα εκδοθεί την Παρασκευή.

Ο Ασάνζ βαρύνεται με βρετανικό ένταλμα σύλληψης και αντιμετωπίζει έκδοση στη Σουηδία, με ενδεχόμενη έκδοσή του στη συνέχεια στις αρχές των ΗΠΑ.

Ο 44χρονος ιδρυτής του Wikileaks υπέβαλε αίτημα συνδρομής στη Ομάδα Εργασίας του ΟΗΕ για την Αυθαίρετη Κράτηση (WGAD, υπό τον Επίτροπο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων), υποστηρίζοντας πως ο αποκλεισμός του στο κτίριο της πρεσβείας συνιστά αυθαίρετη κράτηση.

Ο ίδιος ο Ασάνζ είχε δηλώσει ότι εάν η Επιτροπή κρίνει εις βάρος του, τότε θα βγει από την πρεσβεία και θα παραδοθεί.

Εκπρόσωπος του βρετανού πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον δήλωσε από την πλευρά του πως, αν ο ιδρυτής του Wikileaks εγκαταλείψει την πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο, θα συλληφθεί.

Ο εκπρόσωπος δήλωσε πως όποια απόφαση λάβει η επιτροπή του ΟΗΕ, που εξετάζει μια προσφυγή του Ασάνζ, δεν θα είναι νομικά δεσμευτική και πως το ένταλμα για τη σύλληψη του Ασάνζ θα εφαρμοστεί, αν αυτός εγκαταλείψει την πρεσβεία.

Newsroom ΔΟΛ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου