ΔΙΕΘΝΗ

Αρχίζουν οι διεργασίες για την αναθεώρηση του συντάγματος της Τουρκίας

αρχίζουν-οι-διεργασίες-για-την-αναθεώ-165194

Το Κόμμα Εθνικιστικής Δράσης (MHP) συμφώνησε τη Δευτέρα να συμμετάσχει στην διακομματική επιτροπή που θα προωθήσει τα σχέδια συνταγματικής μεταρρύθμισης, αλλά όπως τόνισε αξιωματούχος του ακροδεξιού κόμματος της αντιπολίτευσης, θα παραμένει αντίθετο στην θέσπιση ενός πλήρους προεδρικού συστήματος, που εποφθαλμιά ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν.

Ο ηγέτης του MHP, Ντεβλέτ Μπαχτσελί, συμφώνησε κατά την συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου, διάρκειας 1,5 ώρας, να λάβει μέρος στην κοινοβουλευτική επιτροπή, που θα εργαστεί για την σύνταξη ενός νέου κειμένου.

«Συμφωνήσαμε στην συγκρότηση μιας επιτροπής με ίση εκπροσώπηση από όλα τα κόμματα της βουλής», δήλωσε ο αντιπρόεδρος του ακροδεξιού κόμματος Οκτάϊ Οζτούρκ σε συνέντευξη Τύπου, ξεκαθαρίζοντας όμως πως το κόμμα του δεν θα αποδεχτεί ένα προεδρικό σύστημα για την Τουρκία.

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης συμφώνησαν στην ανάγκη αντικατάστασης του ισχύοντος συντάγματος, που υιοθετήθηκε μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα του 1980, χωρίς όμως να επιθυμούν την εγκαθίδρυση ενός προεδρικού συστήματος.

Το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) διατηρεί 317 από τις 550 έδρες της βουλής, αλλά χρειάζεται 330 ψήφους για να οδηγήσει τη χώρα σε δημοψήφισμα για το νέο σύνταγμα, με αποτέλεσμα να εξαρτάται από ψήφους της αντιπολίτευσης.

Μετά το AKP, το σοσιαλδημοκρατικό Λαϊκό Ρεπουμπλικανικό Κόμμα (CHP) διατηρεί 134 έδρες, το Κόμμα της Δημοκρατίας των Λαών (HDP) 59 έδρες και το Κόμμα Εθνικιστικής Δράσης (MHP) 40 έδρες.

Την περασμένη εβδομάδα, το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα επίσης συμφώνησε να συμμετάσχει στην επιτροπή.

«Θα υπάρξει περιορισμός χρόνος για τις εργασίες της επιτροπής. Συμφωνήσαμε να μην ξοδέψουμε χρόνο», τόνισε ο αντιπρόεδρος του AKP Ομέρ Τσελίκ, σε ξεχωριστή συνέντευξη Τύπου, έπειτα από την συνάντηση Νταβούτογλου–Μπαχτσελί.

Τον περασμένο μήνα, ο Νταβούτογλου ακύρωσε προγραμματισμένη συνάντηση με τον ηγέτη του HDP, Σελαχατίν Ντεμιρτάς για το πλαίσιο των προετοιμασιών για το νέο σύνταγμα, όταν ο Ντεμιρτάς τάχθηκε υπέρ ενός καθεστώτος μεγαλύτερης κουρδικής αυτονομίας στη νοτιοανατολική Τουρκία, όπου βρίσκεται σε εξέλιξη μεγάλη στρατιωτική επιχείρηση.

Ο Τσελίκ δήλωσε πως το HDP χρειάζεται να δρα με «πολιτική νομιμότητα», αν επιθυμεί να λάβει μέρος στις εργασίες της επιτροπής.

ΑΠΕ – ΜΠΕ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου