ΔΙΕΘΝΗ

Ανοχή σε Ασαντ βλέπει το Πεντάγωνο, λέει βετεράνος ρεπόρτερ των ΗΠΑ

ανοχή-σε-ασαντ-βλέπει-το-πεντάγωνο-λέε-177681

Ο Σέιμουρ Χερς, βραβευμένος βετεράνος ρεπόρτερ στις ΗΠΑ, υποστηρίζει ότι στην αμερικανική στρατιωτική ηγεσία έχει διαμορφωθεί ένα κύμα δυσφορίας απέναντι στην στάση της Ουάσινγκτον στο Συριακό και το Πεντάγωνο προχώρησε σιωπηρά σε κινήσεις που θα κατέληγαν σε «ανοχή παρουσίας» του Άσαντ, ως αντίβαρο στην τζιχαντιστική ISIS.

Ο ρεπόρτερ επικαλείται στρατιωτικές πηγές, οι οποίες επιπλέον σημειώνουν τη δυσφορία στο Πεντάγωνο απέναντι στην στάση της Τουρκίας.

Σε κείμενο που δημοσίευσε στο London Review of Books, ο Χερς επικαλείται πρώην συμβούλους στους αρχηγούς του αμερικανικού Γενικού Επιτελείου και γνώση της εσωτερικής αξιολόγησης επί της πολιτικής που ακολουθείται στη Συρία. Ο Χερς μίλησε για την έρευνα και στο Democracy Now.

Η φερόμενη αξιολόγηση της αμερικανικής πολιτικής -η οποία μάλιστα φέρεται να βασίζεται σε απόψεις που καταγράφονταν ήδη από το 2013- κατέληγε στο ότι ο Άσαντ θα πρέπει αναγκαστικά να μείνει μέχρι να υπάρξει πολιτική διέξοδος, θεωρώντας πως η μοναδική εναλλακτική ήταν οι τζιχαντιστικές ομάδες και πως η μετριοπαθής συριακή αντιπολίτευση είχε αρκετά περιοσμένη παρουσία.

Ο Χερς υποστηρίζει επιπλέον πως το Πεντάγωνο επέλεξε, χωρίς να αντιταχθεί ανοικτά στην πολιτική της Ουάσινγκτον, να διοχετεύσει πληροφορίες από το συριακό έδαφος στις γερμανικές, τις ισραηλινές και ακόμη και τις ρωσικές στρατιωτικές υπηρεσίες, γνωρίζοντας πως οι πληροφορίες αυτές θα κατέληγαν στον Άσαντ. Σκοπός ήταν, υποστηρίζει, να πάρει τις πληροφορίες η Δαμασκός -που αφορούσαν την δραστηριότητα των τζιχαντιστών- χωρίς να υπάρξει άμεση επαφή.

Σύμφωνα επίσης με τον Χερς, αυξανόμενη ήταν η δυσφορία και για το ρόλο της Τουρκίας, καθώς υπήρχε η πεποίθηση πως μέσω των τουρκικών συνόρων έρρεε «αδιακρίτως» οπλισμός προς κάθε ομάδα στη Συρία που αντιμαχόταν τον Άσαντ.

tovima.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου