ΔΙΕΘΝΗ

Φιλιππίνες: Χιλιάδες κάτοικοι εγκαταλείπουν τα σπίτια τους εν όψει νέου τυφώνα

φιλιππίνες-χιλιάδες-κάτοικοι-εγκατα-191201

Περισσότεροι από 750.000 άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τις εστίες τους στις κεντρικές Φιλιππίνες απ’ όπου θα περάσει ο ισχυρός τυφώνας Μελόρ και ο οποίος ενδέχεται να προκαλέσει τεράστιες ζημιές.

Ο Μελόρ έφθασε το πρωί της Δευτέρας στη νήσο Σαμάρ, όπου ζουν 1,5 εκατομμύριο κάτοικοι, συνοδευόμενος από ανέμους που πνέουν με ταχύτητα 185 χλμ. την ώρα. Προς το παρόν δεν υπάρχουν πληροφορίες για θύματα ή ζημιές.

Οι πτήσεις από και προς τη Σαμάρ έχουν ακυρωθεί, ενώ δεμένα παραμένουν εκατοντάδες αλιευτικά σκάφη.

Μόνο στην επαρχία Αλμπάι, στο νότιο μέρος του νησιού Λουσόν, σχεδόν 600.000 κάτοικοι απομακρύνθηκαν από τις εστίες τους προληπτικά φοβούμενοι κατολισθήσεις που μπορεί να προκληθούν στις πλαγιές του ηφαιστείου Μαγιόν.

Στη Λεγκάζμπι, πρωτεύουσα της επαρχίας Αλμπάι, κάτοικοι επιβιβάζονταν στα οχήματα του στρατού, τη στιγμή που οι συναγερμοί ηχούσαν στους έρημους δρόμους.

«Η κυβέρνηση έχει ετοιμάσει περισσότερες από 200.000 μερίδες με τρόφιμα και άλλα είδη πρώτης ανάγκης» δήλωσε η υπουργός Κοινωνικών Υποθέσεων Κορασόν Σολιμάν.

Ο τυφώνας Μελόρ θα περάσει πάνω από το κέντρο του αρχιπελάγους τις πρώτες πρωινές ώρες της Τρίτης, προτού απομακρυνθεί από τις Φιλιππίνες από τα δυτικά, στη Νότια Σινική Θάλασσα.

Το αρχιπέλαγος με τα 1.700 νησιά είναι συχνά η πρώτη μεγάλη χερσαία περιοχή που συναντούν οι τυφώνες οι οποίοι σχηματίζονται στον Ειρηνικό Ωκεανό. Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι η δριμύτητα των καταιγίδων τα τελευταία χρόνια οφείλεται στην κλιματική αλλαγή.

Ο Κοπού, ο τελευταίος χρονικά τυφώνας που έπληξε το αρχιπέλαγος προκάλεσε τον θάνατο 54 ανθρώπων, ενώ ανάγκασε δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους να εγκαταλείψουν τις εστίες τους τον Οκτώβριο.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Reuters/Γαλλικό

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου