ΔΙΕΘΝΗ

Σε δίκη η Λεπέν με την κατηγορία της υποκίνησης σε μίσος

σε-δίκη-η-λεπέν-με-την-κατηγορία-της-υπο-272340

Ενώπιον της Δικαιοσύνης βρίσκεται η επικεφαλής της γαλλικής ακροδεξιάς Μαρίν Λεπέν, με την κατηγορία υποκίνησης μίσους. Η κατηγορία αφορά δήλωση που είχε κάνει το 2010, με την οποία συνέκρινε τους μουσουλμάνους που προσεύχονται στους δρόμους με τη ναζιστική κατοχή.

Η Λεπέν έφτασε το μεσημέρι της Τρίτης στο δικαστήριο στη Λυόν, όπου καλείται να δώσει εξηγήσεις.

Φτάνοντας στο δικαστήριο, η πρόεδρος του Εθνικού Μετώπου (FN) είπε ότι δεν είχε προβεί σε αδίκημα και αναρωτήθηκε για τη στιγμή διεξαγωγής της δίκης.

«Βρισκόμαστε έναν μήνα μακριά από τις τοπικές εκλογές και αυτή η υπόθεση είναι πέντε χρόνων» σημείωσε.

Η δίκη αποτελεί πλήγμα στις προσπάθειες της Λεπέν να «καθαρίσει» την εικόνα του κόμματός της και να πάρει αποστάσεις από τις κατηγορίες για ρατσισμό και αντί-σημιτισμό. Οι επικριτές της Λεπέν δηλώνουν ότι οι επιθέσεις της στράφηκαν προς τους μουσουλμάνους, ωστόσο το Εθνικό Μέτωπο επιμένει ότι στόχος του είναι μόνο οι μουσουλμάνοι εξτρεμιστές.

Τον Δεκέμβριο του 2010, κατά τη διάρκεια πολιτικής συγκέντρωσης ενώπιον κομματικών στελεχών στη Λυόν, η Μαρίν Λεπέν κατήγγειλε σε ομιλία της «τους μουσουλμάνους πιστούς που προσεύχονται στον δρόμο» συγκρίνοντάς τους με την ναζιστική κατοχή στη Γαλλία κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

«Λυπάμαι, όμως, για εκείνους που αρέσκονται στο να μιλάνε για τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Εάν μιλάμε για κατοχή, θα μπορούσαμε να μιλήσουμε για την περίπτωση αυτή (των μουσουλμάνων που προσεύχονται στους δρόμους), καθώς πρόκειται ξεκάθαρα για μια εδαφική κατοχή» είχε δηλώσει η Λεπέν.

Newsroom ΔΟΛ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου