ΔΙΕΘΝΗ

Ιταλία: Εκκένωση προσφυγικού καταυλισμού στα σύνορα με τη Γαλλία

ιταλία-εκκένωση-προσφυγικού-καταυλι-299312

Η ιταλική αστυνομία εκκένωσε την Τετάρτη το πρωί προσφυγικό καταυλισμό στα σύνορα με τη Γαλλία, ενώ περί τους 50 πρόσφυγες και ιταλοί ακτιβιστές έχουν καταφύγει στα βράχια στην άκρη της θάλασσας και αρνούνται να φύγουν από εκεί. «Θέλουμε ελευθερία», φωνάζουν και ζητούν να τους επιτραπεί να περάσουν τα σύνορα, απειλώντας ότι, στην αντίθετη περίπτωση, θα πηδήξουν στη θάλασσα.

Περίπου 30 πρόσφυγες και μετανάστες και 20 Ιταλοί ακτιβιστές, οι οποίοι είχαν ειδοποιηθεί εκ των προτέρων για την επιχείρηση αυτή της αστυνομίας, είχαν ήδη καταφύγει στους βράχους στην άκρη της θάλασσας για να μην συλληφθούν από την αστυνομία η οποία έφτασε εκεί στις 06:20 τοπική ώρα, δήλωσε ο αναπληρωτής διευθυντής της αστυνομίας της Ιμπέρια, Τζουζέπε Ματζέσε.

Περίπου 30 αστυνομικοί έχουν σχηματίσει έναν κλοιό γύρω από τους πρόσφυγες αυτούς που βρίσκονται σκαρφαλωμένοι στα βράχια δίπλα στην θάλασσα, χωρίς να κάνουν χρήση βίας, ενώ οι πρόσφυγες απειλούν να πηδήξουν στη θάλασσα.

Η αστυνομία διευκρίνισε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι δεν έχει καμία πρόθεση να επέμβει.

Οι μετανάστες και οι ακτιβιστές έχουν ανοίξει ένα πανό όπου αναγράφεται στα αγγλικά: «θέλουμε την ελευθερία μας για να περάσουμε τα σύνορα».

Τις προηγούμενες ημέρες στον καταυλισμό αυτόν διέμεναν έως και 250 άνθρωποι, διευκρίνισε ο αξιωματούχος αυτός, σύμφωνα με τον οποίο, πολλοί από τους πρόσφυγες και τους μετανάστες πρέπει να έφυγαν από εκεί χθες το βράδυ όταν διαδόθηκε η πληροφορία για την εκκένωση του καταυλισμού από την αστυνομία.

Την απόφαση για το κλείσιμό του έλαβε η εισαγγελία της Ιμπέρια με το επιχείρημα της κλοπής ηλεκτρικού ρεύματος και νερού.

Απορριμματοφόρα απομάκρυναν σήμερα το πρωί τις σκηνές και τα προσωπικά είδη που βρισκόντουσαν στον καταυλισμό αυτόν, ο οποίος είχε στηθεί κάτω από μια οδογέφυρα σε απόσταση περίπου εκατό μέτρων από την γαλλική μεθόριο και την γαλλική πόλη Μαντόν.

Αυστηρά φρουρούνταν εξάλλου σήμερα το πρωί τα θαλάσσια σύνορα μεταξύ Ιταλίας και Γαλλίας.

Και πάλι όσον αφορά την προσφυγική κρίση στην Ευρωπαϊκή Ένωση, μια άλλη χώρα μέλος, η Φινλανδία ανακοίνωσε σήμερα ότι αναστέλλει τη λήψη απόφασης για τις αιτήσεις χορήγησης ασύλου των προσφύγων από το Ιράκ και τη Σομαλία, καθώς δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη η αξιολόγηση από τις αρμόδιες αρχές της της κατάστασης της ασφάλειας στις δύο αυτές χώρες.

Η Φινλανδική Υπηρεσία Μετανάστευσης διευκρινίζει σε ανακοίνωσή της ότι μπορεί να αλλάξει τις προδιαγραφές της για τη χορήγηση ασύλου μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησής της εντός περίπου δύο εβδομάδων.

Περίπου 17.000 πρόσφυγες και μετανάστες έχουν φτάσει φέτος στην Φινλανδία. Επισημαίνεται ότι από αυτούς το 69% προέρχεται από το Ιράκ και το 10% από τη Σομαλία.

tovima.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου