ΔΙΕΘΝΗ

Μπαγκλαντές: Ισλαμιστές τρομοκράτες δημοσίευσαν λίστα υποψήφιων στόχων

μπαγκλαντές-ισλαμιστές-τρομοκράτες-311940

Οργάνωση ισλαμιστών στο Μπαγκλαντές έχει εκδώσει μια λίστα υποψηφίων στόχων λέγοντας ότι θα σκοτώσει μπλόγκερς, συγγραφείς και ακτιβιστές σε όλο τον κόσμο, εάν τα αιτήματά της δεν εκπληρωθούν.

Ο κατάλογος αυξάνει τους φόβους ότι η ισλαμική τρομοκρατική βία στην ασταθή χώρα της νότιας Ασίας θα μπορούσε να λάβει διεθνή διάσταση.

Οι στόχοι στον κατάλογο περιλαμβάνουν εννέα bloggers με έδρα στο Ηνωμένο Βασίλειο, επτά στη Γερμανία, δύο στις ΗΠΑ, έναν στον Καναδά και έναν στη Σουηδία. Μερικοί είναι πολίτες του Μπαγκλαντές που ζουν στο εξωτερικό. Αλλοι έχουν διπλή ιθαγένεια ή είναι πολίτες δυτικών κρατών.

Ο κατάλογος εκδόθηκε σε μια δήλωση στο Διαδίκτυο από την Ansarullah Bangla Team (ABT), μια ομάδα που έχει κατηγορηθεί για σειρά από δολοφονίες bloggers και ακτιβιστών στο Μπαγκλαντές κατά τους τελευταίους 18 μήνες. Ολοι όσοι σκοτώθηκαν ήταν γνωστοί επικριτές των εξτρεμιστικών θρησκευτικών δογμάτων, ειδικά στο Ισλάμ.

Ο εν ενεργεία ηγέτης της ABT και δύο στενοί συνεργάτες του συνελήφθησαν νωρίτερα αυτόν τον μήνα στη Ντάκα, πρωτεύουσα του Μπαγκλαντές, για τη συμμετοχή τους στη δολοφονία ενός κοσμικού blogger νωρίτερα εφέτος.

Τα άτομα που περιλαμβάνονται στη νέα λίστα είπαν στην εφημερίδα The Guardian ότι προτίθενται να συνεχίσουν να γράφουν κατά των εξτρεμιστών.

«Το όπλο μας είναι η πένα, και μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε χωρίς να βλάπτουμε κανέναν. Εμείς απλά θέλουμε να συνειδητοποιηθεί ο κόσμος. Ετσι ώστε κανείς να μην μπορεί να τους χρησιμοποιήσει για να εκπληρώσει κακές προθέσεις», δήλωσε ο Ανάνια Αζάντ, ένας μπλόγκερ από το Μπαγκλαντές που έχει αναγκαστεί να αυτοεξοριστεί στην Ευρώπη, και βρίσκεται στη λίστα.

Δεν έχει υπάρξει καμία προηγούμενη ένδειξη ότι η ABT στόχευε bloggers στο εξωτερικό και η λίστα θα ανησυχήσει τις αρχές ασφάλειας στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ. Η Αλ-Κάϊντα έχει εξάρει δημοσίως βίαιες πράξεις από την ABT και έχει χαιρετίσει τα μέλη της που κατηγορούνται για την δολοφονία των bloggers ως «λιοντάρια της διεθνούς κοινότητας».

Ο νέος κατάλογος συνοδεύεται από μια ασυνάρτητη απαίτηση να αφαιρεθεί η ιθαγένεια από τους μπλόγκερς. Φαίνεται να απευθύνεται στην κυβέρνηση του Μπαγκλαντές, αν και πολλοί από όσους βρίσκονται στην λίστα έχουν διπλή ιθαγένεια ή είναι πολίτες της Βρετανίας, των ΗΠΑ ή ευρωπαϊκών κρατών.

tovima.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου