ΔΙΕΘΝΗ

Πολωνία: Η Δικαιοσύνη αποφασίζει για την έκδοση του Πολάνσκι

πολωνία-η-δικαιοσύνη-αποφασίζει-για-τ-313655

Στις 30 Οκτωβρίου θα ανακοινωθεί από την πολωνική δικαιοσύνη η απόφαση σχετικά με το αίτημα των ΗΠΑ για την έκδοση του σκηνοθέτη Ρομάν Πολάνσκι, ο οποίος έχει καταδικαστεί από τα αμερικανικά δικαστήρια για μια υπόθεση παιδεραστίας που ανάγεται στο 1977.

Οι ΗΠΑ ζήτησαν την έκδοση του Πολάνσκι από την Πολωνία όταν εμφανίστηκε στη Βαρσοβία, το 2014. Ο σκηνοθέτης, που έχει τη γαλλική και την πολωνική υπηκοότητα, ζει μόνιμα στο Παρίσι, όμως διατηρεί και ένα διαμέρισμα στην Κρακοβία της νότιας Πολωνίας.

Ο 82χρονος Πολάνσκι ελπίζει ότι θα γυρίσει μια ταινία στην πατρίδα του, ένα σχέδιο όμως που δεν πρόκειται να ευοδωθεί εάν εγκριθεί το αίτημα των ΗΠΑ από τις αρχές.

Ο βραβευμένος με Όσκαρ σκηνοθέτης είχε δηλώσει ένοχος το 1977 για σεξουαλική επαφή με μια 13χρονη κατά τη διάρκεια φωτογράφισης στο Λος Άντζελες.

Στο πλαίσιο της συμφωνίας για την ομολογία της ενοχής του εξέτισε ποινή 42 ημερών φυλάκισης. Τον επόμενο χρόνο έφυγε από τις ΗΠΑ, καθώς πίστευε ότι ο δικαστής που είχε αναλάβει την υπόθεσή του θα απέρριπτε τη συμφωνία και θα τον καταδίκαζε σε πολυετή κάθειρξη.

Το 2009 ο δημιουργός της «Τσάιναταουν» και του «Πιανίστα» συνελήφθη στη Ζυρίχη κατόπιν εντάλματος που είχαν εκδώσει οι ΗΠΑ και τέθηκε σε κατ’ οίκον περιορισμό. Αφέθηκε ελεύθερος το 2010, όταν οι ελβετικές αρχές αποφάσισαν να μην τον εκδώσουν.

Εάν το πολωνικό δικαστήριο αποφανθεί υπέρ της έκδοσής του, η υπόθεση θα παραπεμφθεί στον υπουργό Δικαιοσύνης που θα λάβει και την τελική απόφαση.

Μιλώντας στους δημοσιογράφους μετά τη συνεδρίαση του δικαστηρίου, ο Πολάνσκι είπε: «Ήταν σημαντικό για εμένα να βρίσκομαι σήμερα στο δικαστήριο και είμαι ικανοποιημένος που όλα τα έγγραφα που υπέβαλαν οι συνήγοροί μου έγιναν δεκτά».

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου