ΔΙΕΘΝΗ

Οι ΗΠΑ δεν επιθυμούν την στρατιωτικοποίηση της Αρκτικής

οι-ηπα-δεν-επιθυμούν-την-στρατιωτικοπ-334777

Η κυβέρνηση Ομπάμα θέλει να διατηρηθεί ο Αρκτικός Ωκεανός ως μη-στρατιωτικοποιημένη ζώνη, είπε ο αμερικανός υφυπουργός Άμυνας Μπομπ Γουόρκ σε επίσκεψή του στη Νορβηγία για τη σύσφιξη σχέσεων με τη χώρα-μέλος του ΝΑΤΟ, σύμφωνα με τα πρακτικά των συναντήσεων που δημοσιοποίησε το υπουργείο Άμυνας.

“Θα θέλαμε να μείνει η Αρκτική μη-στρατιωτικοποιημένη… όσο το δυνατόν, έτσι ώστε όλα τα κράτη να επωφεληθούν από αυτό”, είπε ο Γουόρκ μετά από συνάντηση των υφυπουργών ’Αμυνας σκανδιναβικών χωρών-μελών του ΝΑΤΟ στο Όσλο χθες. “Δεν θέλουμε να δούμε κανέναν μεγάλο ανταγωνισμό ασφάλειας στη περιοχή εκείνη”, πρόσθεσε.

Ο Γουόρκ επισκέφθηκε το Τρόντχαϊμ και το Μπόντο κατά την τριήμερη επίσκεψή του στη Νορβηγία (7-9 Σεπτεμβρίου), σύμφωνα με το υπουργείο Άμυνας, που είπε ότι “συναντήθηκε με ανώτατους αξιωματούχους της Νορβηγίας για να ακούσει τις ανησυχίες τους περί αναδυόμενων προκλήσεων ασφάλειας στην σκανδιναβική περιοχή”.

Όσο αυξάνονται οι οικονομικές δράσεις και παρουσία των ΗΠΑ και της Ρωσίας στη περιοχή, τόσο αυξάνονται οι κίνδυνοι για πιθανές αντιπαλότητες ή ατυχήματα, προειδοποίησε ο Γουόρκ.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου