ΔΙΕΘΝΗ

Γαλλία: Συλλήψεις δημοσιογράφων για εκβιασμό του βασιλείου του Μαρόκου

γαλλία-συλλήψεις-δημοσιογράφων-για-ε-360032

Δύο Γάλλοι δημοσιογράφοι συνελήφθησαν χθες στο Παρίσι με την κατηγορία ότι εκβίαζαν το βασίλειο του Μαρόκου, ζητώντας 3 εκατομμύρια ευρώ για να μην εκδώσουν ένα βιβλίο που περιείχε πληροφορίες που θα εξέθεταν τον βασιλιά Μοχάμετ Στ΄.

Οι δημοσιογράφοι Ερίκ Λοράν και Κατρίν Γκρασιέ συνελήφθησαν μετά από ραντεβού που είχαν κλείσει με έναν εκπρόσωπο της χώρας για να λάβουν τα χρήματα, ανέφερε στο Γαλλικό Πρακτορείο μια πηγή, επιβεβαιώνοντας τις δηλώσεις που είχε κάνει νωρίτερα ο δικηγόρος που εκπροσωπεί το Μαρόκο, Ερίκ Ντιπόν-Μορετί, στον ραδιοφωνικό σταθμό RTL.

“Υπήρξε παράδοση και αποδοχή ενός ποσού” είπε η πηγή αυτή, αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

Οι δύο δημοσιογράφοι, που έχουν γράψει και στο παρελθόν για το Μαρόκο, τέθηκαν υπό κράτηση.

Οι αρχές του Μαρόκου κατήγγειλαν το γεγονός την περασμένη εβδομάδα. Σύμφωνα με τον Ντιπόν-Μορετί, ο Ερίκ Λοράν είχε επικοινωνήσει στις 23 Ιουλίου με το γραφείο του βασιλιά, αναφέροντας ότι ετοίμαζε ένα βιβλίο. Στις 11 Αυγούστου, σε ραντεβού του με εκπροσώπους του βασιλείου, ο Λοράν είπε ότι δεν θα έδινε το βιβλίο του στη δημοσιότητα αν το Ραμπάτ του κατέβαλε το ποσό των 3 εκατομμυρίων ευρώ.

Οι εκδόσεις Seuil επιβεβαίωσαν ότι οι δύο δημοσιογράφοι έγραφαν ένα βιβλίο για τον βασιλιά Μοχάμετ Στ΄ που επρόκειτο να εκδοθεί “γύρω στον Ιανουάριο ή τον Φεβρουάριο”.

Ο Ερίκ Λοράν έχει γράψει πολλά βιβλία για τις έρευνες που έχει κάνει. Στις 9 Σεπτεμβρίου πρόκειται να εκδοθεί το βιβλίο “Τα δισεκατομμύρια στις τράπεζες, η κρίση σ’ εμάς” ενώ παλαιότερα, όταν συνεργαζόταν με τον εκδοτικό οίκο Plon, εξέδωσε τα βιβλία “Η κρυφή πλευρά του πετρελαίου” (σ.σ. στα ελληνικά κυκλοφόρησε με τον τίτλο “Πετρέλαιο: Αλήθειες και ψέματα”, “Η κρυφή πλευρά των τραπεζών”, “Ο Μπους, το Ιράν και η βόμβα” και άλλα. Η Κατρίν Γκρασιέ εξέδωσε το 2013 το βιβλίο “Σαρκοζί-Καντάφι, η κρυφή ιστορία μιας προδοσίας”.

real.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου