ΔΙΕΘΝΗ

Προετοιμάζεται για τυχόν Brexit η Ιρλανδία

προετοιμάζεται-για-τυχόν-brexit-η-ιρλανδία-399979

Σχέδια για την περίπτωση που η Βρετανία αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση προετοιμάζει η κεντρική τράπεζα της Ιρλανδίας, όπως αποκάλυψε ο επικεφαλής οικονομολόγος της, Γκάμπριελ Φέιγκαν.

«Εμείς στην κεντρική τράπεζα και μια σειρά άλλων φορέων στην Ιρλανδία, αυτή τη στιγμή εργαζόμαστε ενεργά πάνω στο θέμα και τις επιπτώσεις ενός ενδεχόμενου Brexit στην ιρλανδική οικονομία», δήλωσε ο Φέιγκαν σε συνέντευξη Τύπου.

Ο ίδιος δεν κατονόμασε τους άλλους φορείς, ωστόσο ο οργανισμός διαχείρισης δημοσίου χρέους της Ιρλανδίας είχε δημοσιεύσει πρόσφατα μια έκθεση για τον πιθανό αντίκτυπο, στην οποία υποστήριζε πως το ιρλανδικό εμπόριο, ιδιαίτερα των αγροτικών προϊόντων, θα υποστεί πλήγμα.

«Το ίδιο το ρίσκο ενός Brexit δημιουργεί αβεβαιότητα, όχι μόνο για εμάς αλλά και για τους επενδυτές και τις εταιρείες. Η ίδια η αβεβαιότητα τείνει να συμπιέσει την ανάπτυξη, άρα ο κόσμος θα αναβάλει τις επενδύσεις ή τις αποφάσεις για ξένες άμεσες επενδύσεις», δήλωσε ο Φέιγκαν.

Το Ηνωμένο Βασίλειο αποτελεί τον μεγαλύτερο εμπορικό εταίρο της Ιρλανδίας, με το 10% των Ιρλανδών εργαζομένων να εξαρτώνται από αυτούς τους στενούς οικονομικούς δεσμούς, σύμφωνα με την κυβέρνηση.

Πηγές: ΑΜΠΕ, Reuters

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου