ΔΙΕΘΝΗ

Δύο Ισραηλινοί αγνοούνται στη Γάζα – άγνωστο εάν τους κρατά η Χαμάς

δύο-ισραηλινοί-αγνοούνται-στη-γάζα-ά-432803

Οι ισραηλινές αρχές επέτρεψαν τη δημοσιοποίηση της εξαφάνισης δύο Ισραηλινών στη Λωρίδα της Γάζας, με τις πρώτες αναφορές να είναι αντικρουόμενες για το εάν τουλάχιστον ένας από αυτούς κρατείται από τη Χαμάς.

Κατονομάστηκε μόνο ένας από τους δύο που αγνοούνται, ο 28χρονος Αβραχάμ Μανγκίστο, που είχε περάσει στη Γάζα το Σεπτέμβριο του 2014 (σύμφωνα με τις πρώτες αναφορές, αυτοβούλως). Τα στοιχεία του δεύτερου δεν έχουν δοθεί ακόμη στη δημοσιότητα.

Ανακοίνωση του ισραηλινού υπουργείο Άμυνας ανέφερε την Πέμπτη πως ο Μανγκίστο «κρατείται παρά τη θέλησή του από τη Χαμάς στη Γάζα».

Η ίδια η Χαμάς αρνήθηκε να σχολιάσει στο Reuters την αναφορά.

Τα λίγα προηγούμενα που υπάρχουν ήταν πολύ ευαίσθητα: Η υπόθεση του στρατιώτη Γκιλάντ Σαλίτ, που είχε αιχμαλωτιστεί το 2006, είχε κρατήσει πέντε χρόνια και σε αντάλλαγμα για την απελευθέρωσή του είχαν αφεθεί ελεύθεροι εκατοντάδες Παλαιστίνιοι κρατούμενοι.

Πέρυσι, οι τρεις ισραηλινοί έφηβοι που είχαν απαχθεί -η Χαμάς δεν είχε διεκδικήσει ποτέ την ευθύνη της απαγωγής- κατέληξαν να δολοφονηθούν και έγιναν ο «πρόλογος» της σύρραξης του καλοκαιριού.

Σημειώνεται ότι ο Μανγκίστο, η εξαφάνιση του οποίου δημοσιοποιήθηκε την Πέμπτη, αγνοείται εδώ και δέκα μήνες. Μέχρι την Πέμπτη, βρισκόταν σε ισχύ απαγόρευση δημοσιοποίησης της εξαφάνισης, που είναι ενδεικτικό της «διαθήκης» που έχει αφήσει στο Ισραήλ η υπόθεση Σαλίτ.

Newsroom ΔΟΛ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου