ΔΙΕΘΝΗ

Στο κόκκινο η Ανταρκτική: Σημείωσε την υψηλότερη θερμοκρασία στα χρονικά

στο-κόκκινο-η-ανταρκτική-σημείωσε-τ-590528

Οι επιστήμονες κατέγραψαν την Τρίτη, την υψηλότερη θερμοκρασία που έχει σημειωθεί στα χρονικά της Ανταρκτικής. Ο υδράργυρος έφτασε τους 17,5 βαθμούς Κελσίου.

Οι μετρήσεις έγιναν την περασμένη Τρίτη στην Esperanza Base της Αργεντινής, στη βόρεια άκρη της χερσονήσου της Ανταρκτικής, σύμφωνα με την μετεωρολογική ιστοσελίδα Weather Underground. Η προηγούμενη πιο υψηλή γνωστή θερμοκρασία στην ήπειρο ήταν 17,1 C που καταγράφηκε πάλι στην Esperanza Base στις 24 Απριλίου του 1961.

Η Weather Underground ονομάζει τις θερμοκρασίες της περασμένης εβδομάδας «αξιοσημείωτο κύμα καύσωνα» παρόλο που συντελέστηκαν κατά το τέλος του Ανταρκτικού καλοκαιριού.

Είναι δύσκολο να εξαχθούν πολλά συμπεράσματα από ένα ενιαίο αρχείο θερμοκρασίας, προειδοποιεί ο Γκάβιν Σμίντ ένας επιστήμονας του κλίματος από το Ινστιτούτο Goddard της NASA. Πέρυσι στην Ανταρκτική καταγράφηκε επίσης ένα ρεκόρ χαμηλής θερμοκρασίας σημειώνει.

«Αυτό που είναι πιο σημαντικό είναι οι μακροπρόθεσμες τάσεις» εξηγεί ο Σμίντ. «Και όταν πρόκειται για την Ανταρκτική τα τελευταία χρόνια η πραγματικότητα ήταν αρκετά περίπλοκη» επισημαίνει.

Η θερμοκρασία στους ωκεανούς αυξάνεται ραγδαία, απορροφώντας μεγάλο μέρος της πλεονάζουσας θερμότητας του πλανήτη. Ως αποτέλεσμα, μεγάλοι παγετώνες πάνω ή γύρω από την Ανταρκτική, που έρχονται σε επαφή με το νερό λιώνουν γρήγορα. Αλλά κάποιοι άλλοι παγετώνες πιο βαθιά στην ενδοχώρα της ηπείρου στην πραγματικότητα αυξάνονται, γεγονός το οποίο δεν έχει εξηγηθεί ικανοποιητικά, σύμφωνα με τον Σμίντ.

Η επιστήμη πίσω από αυτό το φαινόμενο είναι ιδιαίτερα περίπλοκη, καθώς η τρύπα του όζοντος εξακολουθεί να επηρεάζει το κλίμα της περιοχής, με τρόπους που δεν είναι πλήρως κατανοητοί, ενώ η παγκόσμια κυκλοφορία των ανέμων και των ρευμάτων εξακολουθεί να αποτελεί πρόκληση για τους επιστήμονες που προσπαθούν να την κατανοήσουν.

Αναφορικά με ολόκληρο τον πλανήτη, η Γη αναμένεται να θερμανθεί κατά μέσο όρο τουλάχιστον δύο βαθμούς Κελσίου μέχρι το τέλος του αιώνα, σύμφωνα με τους επιστήμονες αν και αυτό εξαρτάται από τις προσπάθειες των χωρών για τη μείωση των εκπομπών των αερίων του θερμοκηπίου.

iefimerida.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου