ΔΙΕΘΝΗ

Πολωνικό δικαστήριο θα κρίνει την έκδοση ή μη του Πολάνσκι στις ΗΠΑ

πολωνικό-δικαστήριο-θα-κρίνει-την-έκδ-711912

Πολωνοί εισαγγελείς έστειλαν αίτημα σε δικαστήριο της Κρακοβίας για την έκδοση του σκηνοθέτη Ρομάν Πολάνσκι στις ΗΠΑ, σχετικά με την υπόθεση βιασμού της 13χρονης Σαμάνθα Γκέιμερ το 1977.

Το δικαστήριο είναι αυτό που θα αποφασίσει για την έκδοση ή μη του πολωνικής καταγωγής σκηνοθέτη.

«Οι περαιτέρω ενέργειες για την υπόθεση θα εξαρτηθούν από το δικαστήριο» ανέφερε η εισαγγελία σε ανακοίνωσή της.

Οι ΗΠΑ έχουν ζητήσει την έκδοση του Πολάνσκι. Ο σκηνοθέτης, ο οποίος βρίσκεται στη χώρα για τα γυρίσματα ταινίας που αφορά την απόφαση Ντρέιφους, ανακρίθηκε από τον εισαγγελέα.

Οι κινήσεις του Πολάνσκι είναι περιορισμένες εξαιτίας ενός εντάλματος σύλληψης της Interpol που ισχύει σε 188 χώρες.

Ο σκηνοθέτης κινείται ανάμεσα σε Γαλλία, Πολωνία και Ελβετία, η οποία το 2010 αρνήθηκε να τον εκδώσει στις ΗΠΑ. Ο Πολάνσκι, πολωνικής καταγωγής, διαθέτει πολωνικό και γαλλικό διαβατήριο.

Ο σκηνοθέτης δήλωσε ένοχος το 1977 για παράνομη σεξουαλική συνεύρεση με την 13χρονη Σαμάνθα Γκέιμερ στη διάρκεια φωτογράφισης στο Λος Αντζελες έπειτα από κατανάλωση ναρκωτικών και αλκοόλ.

Παρέμεινε 42 ημέρες στη φυλακή στο πλαίσιο συμφωνίας με τις Αρχές και η οποία προέβλεπε την τρίμηνη κράτησή του, αλλά τον επόμενο χρόνο διέφυγε στη Γαλλία θεωρώντας ότι ο δικαστής που θα δίκαζε την υπόθεσή του ενδεχομένως να ανέτρεπε τη συμφωνία και να τον έστελνε στη φυλακή για χρόνια.

Το 2009 ο Πολάνσκι συνελήφθη στη Ζυρίχη, εξαιτίας του αμερικανικού αιτήματος έκδοσης εις βάρος του, και τέθηκε σε κατ’ οίκον περιορισμό. Το 2010 αφέθηκε ελεύθερος, ύστερα από την απόφαση των ελβετικών αρχών να μην τον εκδώσουν στις ΗΠΑ.

Newsroom ΔΟΛ

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου