ΔΙΕΘΝΗ

Ο πρώτος μαύρος γερουσιαστής του Νότου μετά τον εμφύλιο

ο-πρώτος-μαύρος-γερουσιαστής-του-νότο-28975

Τον πρώτο μαύρο Αμερικανό που εκλέγεται στον Νότο μετά τον εμφύλιο πόλεμο στα τέλη του 1870, στέλνουν στη Γερουσία, σύμφωνα με προβλέψεις των αμερικανικών τηλεοπτικών δικτύων, οι ψηφοφόροι της Νότιας Καρολίνας, στις νοτιο-ανατολικές ΗΠΑ.

Ο πρώτος μαύρος γερουσιαστής του Νότου μετά τον εμφύλιο
Ο 49χρονος Ρεπουμπλικανός Τιμ Σκοτ κατήγαγε ιστορική νίκη σε αυτή τη νότια πολιτεία των ΗΠΑ απ’ όπου είχε αρχίσει ο αμερικανικός εμφύλιος το 1861.

Ο Σκοτ ήταν, ωστόσο, γερουσιαστής από τον Ιανουάριο του 2013 όταν είχε αντικαταστήσει τον παραιτηθέντα προκάτοχό του, χωρίς όμως να έχει εκλεγεί.

Σύμφωνα με τα αμερικανικά δίκτυα, είναι ο πρώτος μαύρος γερουσιαστής που εκλέγεται στον Νότο, έπειτα από την περίοδο ανοικοδόμησης που ολοκληρώθηκε το 1877 με την αποχώρηση από τον Νότο των ομοσπονδιακών στρατευμάτων των ΗΠΑ.

Ο Σκοτ προερχόταν από ένα μη προνομιούχο περιβάλλον πριν επιτύχει στις επιχειρήσεις και την πολιτική. Είναι επί μακρόν υποστηρικτής συντηρητικών θέσεων και η νίκη του αναμένεται να επιτρέψει στο Ρεπουμπλικανικό Κόμμα να διευρύνει την εκλογική του βάση πέραν των λευκών οπαδών του.

Αντίθετα η μαύρη ρεπουμπλικανή πολιτικός Μία Λοβ δεν κατάφερε να εκλεγεί στη Βουλή των Αντιπροσώπων, σύμφωνα με τις προβλέψεις αμερικανικών δικτύων. Η 38χρονη Αμερικανίδα με καταγωγή από την Αϊτή, μορμόνα στο θρήσκευμα, ήταν υποψήφια στη Γιούτα, στις δυτικές ΗΠΑ, και σε περίπτωση που κέρδιζε τις εκλογές θα ήταν η πρώτη μαύρη ρεπουμπλικανή βουλευτής στο Κονγκρέσο.

Tο 2012 η Μία Λοβ είχε χάσει την έδρα στη Βουλή των Αντιπροσώπων για λιγότερες από 800 ψήφους.

ethnos.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου