ΔΙΕΘΝΗ

Greenpeace: Αντίθετη με την κατασκευή 19 νέων λιγνιτωρυχείων

greenpeace-αντίθετη-με-την-κατασκευή-19-νέων-λιγν-148132

Η Greenpeace σε έρευνα της που δημοσιεύτηκε πριν λίγες ημέρες εναντιώνεται στην κατασκευή 19 νέων λιγνιτωρυχείων σε επτά ευρωπαϊκές χώρες, κάνοντας λόγο για τις σοβαρές επιπτώσεις που θα έχει η λειτουργία τους στο περιβάλλον της Ευρώπης.

Αναλυτές της οικολογικής οργάνωσης υποστηρίζουν πως η επιμονή πολλών ευρωπαϊκών κρατών για την καύση των αποθεμάτων λιγνίτη θα μπορούσε να σταθεί σοβαρό εμπόδιο στην προσπάθεια που κάνει η Ε.Ε. να απαλλαγεί σταδιακά από τον άνθρακα μέχρι το έτος 2020. Ήδη σε στάδιο έγκρισης, σχεδιασμού ή κατασκευής βρίσκονται 19 νέα λιγνιτωρυχεία σε επτά χώρες: Βουλγαρία, Ελλάδα, Πολωνία, Γερμανία, Ρουμανία, Σλοβενία και Τσεχία. Η μελέτη της Greenpeace θεωρεί πως τα 19 αυτά εργοστάσια θα έχουν συνολικές εκπομπές άνθρακα της τάξεως των 120 εκατομμυρίων τόνων ετησίως. «Η εξάπλωση των λιγνιτωρυχείων σε όλη την Ευρώπη είναι το σοβαρότερο σύμπτωμα της εξάρτησης της Γηραιάς Ηπείρου με επικίνδυνα ορυκτά καύσιμα που αποτελούν απειλή στις προσπάθειές μας για να αντιμετωπίσουμε την κλιματική αλλαγή στον πλανήτη μας. Ήδη οι ΗΠΑ και προσωπικά ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα πήραν σημαντικά μέτρα εναντίον της καύσης άνθρακα κι είναι καιρός να συμβεί κάτι ανάλογο από πλευράς των ευρωπαίων ηγετών», τονίζει ο αναλυτής της οργάνωσης, Τζίμι Ολντριτζ.

Ο λιγνίτης ευθύνεται για πάνω από το 10% των συνολικών εκπομπών καυσαερίων άνθρακα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Κύριος εκφραστής της “εμμονής” με τον λιγνίτη είναι η Πολωνία, η οποία λαμβάνει σχεδόν το 90% της ηλεκτρικής της ενέργειας από άνθρακα, ενώ επιταχύνει τη χρήση του καυσίμου αυτού ως μέσου για την ενεργειακή της ασφάλεια και τη διατήρηση της απασχόλησης σε ορισμένες από τις φτωχότερες περιοχές της χώρας. Η χώρα φιλοδοξούσε να καταστεί ο κύριος παραγωγός σχιστολιθικού αερίου στην Ευρώπη, ωστόσο, όπως αποδείχθηκε, οι αρχικές εκτιμήσεις για τα αποθέματα δεν ανταποκρίνονταν ούτε κατά 10% στην πραγματικότητα, οπότε η Βαρσοβία κατέφυγε ξανά στην επιλογή του λιγνίτη για την ηλεκτροπαραγωγή της. Το περασμένο Σάββατο πάνω από 7.500 ακτιβιστές της Greenpeace διαμαρτυρήθηκαν στα γερμανοπολωνικά σύνορα ενάντια στη δημιουργία νέων λιγνιτωρυχείων και στις δυο χώρες. Η οικολογική οργάνωση κάνει λόγο για σοβαρές περιβαλλοντικές επιπτώσεις, ενώ θεωρεί ότι χιλιάδες άνθρωποι θα βρεθούν αντιμέτωποι με το ενδεχόμενο απαλλοτρίωσης των περιουσιών τους.

Η ζήτηση λιγνίτη σε ολόκληρο τον κόσμο αναμένεται να αυξηθεί κατά 5.4% έως το 2020, σύμφωνα με τη Διεθνή Υπηρεσία Ενέργειας.

tovima.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου