ΔΙΕΘΝΗ

Διχάζει ο εξωδικαστικός συμβιβασμός των €75 εκατ. για το αφεντικό της Formula 1

διχάζει-ο-εξωδικαστικός-συμβιβασμός-174630

Με τον δικαστικό συμβιβασμό και την καταβολή του ποσού σχεδόν 99 εκατ. δολαρίων (75 εκατ. ευρώ) έκλεισε στη Γερμανία η περιβόητη υπόθεση δωροδοκίας στην οποία εμπλεκόταν ο Μπέρνι Εκλεστοουν, το αμφιλεγόμενο αφεντικό της Formula 1.

O ισχυρός άνδρας της F1 απαλλάχθηκε από τις κατηγορίες που τον βάραιναν για τη δωροδοκία του gερμανού τραπεζίτη, Γκέρχαρντ Γκριμπκόφσκι, στην προσπάθειά του να διασφαλίσει την πώληση του ποσοστού της BayernLB σε επενδυτική εταιρεία.

Αν και ο Γκριμπκόφσκι είχε φυλακιστεί για την συγκεκριμένη υπόθεση, o Βρετανός Μπέρνι Εκλεστοουν συνέχιζε να υποστηρίζει ότι κατέβαλε τα χρήματα όχι με σκοπό να δωροδοκήσει τον τραπεζίτη αλλά επειδή εκβιάστηκε.

Μετά τον συμβιβασμό που επετεύχθη ανάμεσα στις δύο πλευρές, ο Εκλεστοουν δεν ανακηρύχθηκε αθώος αλλά ούτε και ένοχος από τις δικαστικές αρχές της Γερμανίας.

Η υπόθεση του εξωδικαστικού συμβιβασμού έχει προκαλέσει πολλές συζητήσεις τη Γερμανία για το κατά πόσο ένας πλούσιος μπορεί να γλιτώνει τη φυλακή και την καταδίκη του για ένα τόσο βαρύ αδίκημα εφόσον πληρώνει.

Σύμφωνα με τα βρετανικά μέσα ενημέρωσης ο 83χρονος Εκλεστοουν εκμεταλλεύτηκε ένα παράθυρο της γερμανικής νομοθεσίας που λέγεται «Παράγραφος 153a». Ο ίδιος δήλωσε ότι νοιώθει «λίγο ηλίθιος» που πλήρωσε αυτά τα λεφτά, υποστηρίζοντας ότι αν δείχνει κάτι ο συμβιβασμός είναι ότι η εισαγγελία του Μονάχου δεν είχε αδιάσειστα στοιχεία για να τον καταδικάσει.

Ο ίδιος είπε ότι ο συμβιβασμός – ύστερα από μια περιπέτεια τρεισήμισι ετών – του επιτρέπει τώρα να ασχοληθεί με αυτό που του αρέσει, «δηλαδή να διοικώ την Formula 1».

Αν δικαζόταν και καταδικαζόταν ο Εκλεστοουν θα αντιμετώπιζε ποινή φυλάκισης ως και 10 ετών και αναμφίβολα θα εξαναγκαζόταν σε παραίτηση από τη Formula 1.

tanea.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου