ΔΙΕΘΝΗ

Εκεχειρία 72 ωρών στην Γάζα συμφώνησαν Ισραήλ και Χαμάς

εκεχειρία-72-ωρών-στην-γάζα-συμφώνησαν-ι-181415

Τέθηκε σε ισχύ στις 8 το πρωί της Παρασκευής η ανθρωπιστική εκεχειρία 72 ωρών στην οποία συμφώνησαν το Ισραήλ και η Χαμάς. Παράλληλα, αναμένεται να ξεκινήσει νέα διπλωματική πρωτοβουλία στο Κάιρο, προκειμένου να υπάρξει οριστική κατάπαυση του πυρός.

Στους 1.458 οι νεκροί από την παλαιστινιακή πλευρά, ενώ το Ισραήλ μετρά 61 στρατιώτες νεκρούς.

«Αξιωματούχοι και των δύο πλευρών επιβεβαίωσαν ότι συμφώνησαν στην πρόταση εκεχειρίας των ΗΠΑ και τουΟΗΕ. Καθόλη τη διάρκεια των 72 ωρών οι δυνάμεις και των δύο πλευρών θα παραμείνουν στις θέσεις τους» αναφέρεται, μεταξύ άλλων, στο κοινό ανακοινωθέν του επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Τζον Κέρι και του ΓΓ του ΟΗΕ.

Η εκεχειρία θα επιτρέψει στα σωστικά συνεργεία να αναζητούν εγκλωβισμένους στα ερείπια κτιρίων, αλλά και στους κατοίκους της Γάζας να επιστρέψουν στις γειτονιές τους για να δουν σε τι κατάσταση βρίσκονται τα σπίτια τους.

Στο ίδιο ανακοινωθέν αναφέρεται επίσης ότι αντιπροσωπείες του Ισραήλ και της Χαμάς θα μεταβούν στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα για συνομιλίες με στόχο την οριστική κατάπαυση του πυρός.

Πάντως ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ εμφανίστηκε συγκρατημένα αισιόδοξος για τις εξελίξεις. Μιλώντας από την Ινδία τόνισε ότι «δεν είναι ώρα για συγχαρητήρια, αλλά για αποφασιστική στάση στα επόμενα βήματα που πρέπει να ακολουθηθούν.»

tovima.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου