ΔΙΕΘΝΗ

Αντικείμενο που «μοιάζει» με συντρίμμια αεροσκάφους εντοπίστηκε στη θάλασσα του Βιετνάμ

αντικείμενο-που-μοιάζει-με-συντρίμ-249549

Συνεχίζονται οι έρευνες για τον εντοπισμό του αεροσκάφους της Malaysia Airlines που χάθηκε το Σάββατο από τα ραντάρ λίγο μετά την απογείωσή του από την Κουάλα Λουμπούρ με 239 επιβαίνοντες.

Αντικείμενο που ενδέχεται να ανήκει στο Boeing της Malaysia Airlines εντόπισε βιετναμέζικο αεροσκάφος διάσωσης, που πετούσε σε χαμηλό ύψος, περίπου 90 χλμ νότια του νησιού Το Τσου, νοτιοδυτικά των ακτών του Βιετνάμ, στην ίδια περιοχή όπου είχαν εντοπιστεί το Σάββατο πετρελαιοκηλίδες.

Η Αρχή Πολιτικής Αεροπορίας του Βιετνάμ ανακοίνωσε ότι στο σημείο επικρατούσε πυκνό σκοτάδι και δεν κατέστη δυνατό να διακριβωθεί αν πρόκειται για συντρίμμια του αεροσκάφους. Με το πρώτο φως της ημέρας θα αποσταλούν περισσότερα αεροσκάφη στη θαλάσσια περιοχή νοτίως του Βιετνάμ για να συμμετάσχουν στις έρευνες.

Το υπουργείο Πληροφοριών της χώρας ανέφερε ότι ενδέχεται να πρόκειται για τμήμα πόρτας ή της ουράς του αεροπλάνου που χάθηκε από τα ραντάρ νωρίς το πρωί του Σαββάτου λίγο μετά την απογείωσή του από την Κουάλα Λουμπούρ.

Αξιωματούχοι που ερευνούν τη μυστηριώδη εξαφάνιση της πτήσης MH370 εστιάζουν στην πιθανότητα διάλυσης του αεροσκάφους στον αέρα, μεταδίδει την ίδια στιγμή το Reuters επικαλούμενο κατ’ αποκλειστικότητα πηγή προσκείμενη στις έρευνες.

«Πάντως, το αεροσκάφος ενδέχεται να επέστρεφε στην Κουάλα Λουμπούρ πριν χαθεί από τα ραντάρ» δήλωσε μαλαισιανός αξιωματούχος, τονίζοντας ότι γι’ αυτόν τον λόγο οι έρευνες έχουν επεκταθεί προς τις δυτικές ακτές της Μαλαισίας.

Στο μεταξύ, διευρύνεται η έρευνα για τα κλεμμένα διαβατήρια που φέρεται να είχαν στην κατοχή τους επιβάτες του αεροσκάφους, με τις Αρχές να εξετάζουν το ενδεχόμενο τρομοκρατικής ενέργειας.

Η Ιντερπόλ – Διεθνής Οργάνωση Εγκληματολογικής Αστυνομίας – ανακοίνωσε την Κυριακή ότι τουλάχιστον δύο διαβατήρια, που είχαν καταχωρηθεί στη βάση δεδομένων της ως κλεμμένα ή απολεσθέντα, χρησιμοποιήθηκαν από άτομα που επιβιβάστηκαν στο αεροσκάφος και πρόσθεσε ότι «εξετάζει και άλλα ύποπτα διαβατήρια».

Η διεθνής υπηρεσία ανακοίνωσε ότι δεν έγινε έλεγχος στη βάση δεδομένων της από καμία χώρα σχετικά με τα διαβατήρια ενός Αυστριακού και ενός Ιταλού από τη στιγμή που δηλώθηκαν ως απολεσθέντα μέχρι την αναχώρηση της πτήσης.

«Ενώ είναι πολύ νωρίς για να εικάσουμε ότι μπορεί να υπάρχει σχέση μεταξύ των κλεμμένων διαβατηρίων και του αγνοούμενου αεροπλάνου, είναι φανερά πολύ ανησυχητικό το ότι κάποιος μπόρεσε να επιβιβαστεί σε αεροσκάφος που πραγματοποιούσε διεθνή πτήση χρησιμοποιώντας κλεμμένο διαβατήριο καταχωρημένο στις βάσεις δεδομένων της Ιντερπόλ», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο γενικός γραμματέας της υπηρεσίας Ρόναλντ Νομπλ, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.

Μαλαισιανοί ερευνητές εστιάζουν τις έρευνές τους σε τέσσερις επιβάτες του αεροσκάφους της Malaysia Airlines, για πιθανή τρομοκρατική ενέργεια.

«Έχω στη διάθεσή μου και τα τέσσερα ονόματα» δήλωσε ο Χισαμουντίν Χουσέιν, υπουργός Άμυνας και Μεταφορών, στους δημοσιογράφους.

Ο Χουσέιν επιβεβαίωσε ότι μαλαισιανοί ερευνητές έχουν συναντηθεί με ομολόγους τους του αμερικανικού FBI και πρόσθεσε ότι η έρευνα έχει επεκταθεί σε ολόκληρο τον κατάλογο των επιβατών.

«Δεν θα ερευνήσουμε μόνο τους τέσσερις ανθρώπους που αναφέρονται από τα μέσα ενημέρωσης, αλλά όλους όσοι περιλαμβάνονται στον κατάλογο» είπε ο Χουσέιν.

«Εξετάζουμε όλες τις πιθανότητες. Δεν μπορούμε να βιαστούμε να βγάλουμε συμπεράσματα. Επικεντρωνόμαστε στην ανεύρεση του αεροσκάφους» υπογράμμισε ο Χουσέιν.

«Παράλληλα οι υπηρεσίες πληροφοριών μας έχουν κινητοποιηθεί και φυσικά οι αντιτρομοκρατικές υπηρεσίες […] όλων των ενδιαφερόμενων χωρών έχουν ενημερωθεί» σημείωσε ο μαλαισιανός υπουργός.

Σύμφωνα με ευρωπαίους αξιωματούχους, δύο επιβάτες του Μπόινγκ ταξίδευαν με κλεμμένα διαβατήρια ευρωπαίων πολιτών και προορισμός τους ήταν η Ευρώπη.

Συγκεκριμένα, στον κατάλογο των επιβατών που εξέδωσε η Malaysia Airlines, περιλαμβάνονται τα ονόματα δύο Ευρωπαίων -του Αυστριακού Κρίστιαν Κότσελ και του Ιταλού Λουίτζι Μαράνλτι- οι οποίοι, σύμφωνα με τα υπουργεία Εξωτερικών των χωρών τους δεν επέβαιναν στο αεροπλάνο.

Η αυστριακή αστυνομία όμως, ανακοίνωσε ότι εντόπισε τον Κότσελ ασφαλή στο σπίτι του, ενώ πρόσθεσε ότι το διαβατήριό του είχε κλαπεί πριν χρόνια όταν είχε ταξιδέψει στην Ταϊλάνδη.

Το ιταλικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι κανένας Ιταλός δεν επέβαινε στο Μπόινγκ, παρότι το όνομα του Μαράλντι περιλαμβάνεται στον κατάλογο των επιβατών. Η μητέρα του, Ρενάτα Λούτσι, είπε στο Reuters ότι το διαβατήριο του γιου της έχει χαθεί και μάλλον του το είχαν κλέψει στην Ταϊλάνδη το 2013.

Ευρωπαίοι και αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν επισημάνει ότι δεν υπάρχουν στοιχεία για δολιοφθορά ή επίθεση και ότι θα μπορούσαν να υπάρχουν και άλλες εξηγήσεις για τα κλεμμένα διαβατήρια.

Μαλαισιανός αξιωματούχος που έχει γνώση της έρευνας δήλωσε ότι οι επιβάτες που ελέγχονται έχουν όλοι αγοράσει τα εισιτήριά τους από τις China Southern Airlines, οι οποίες μοιράζονταν την πτήση με τη Malaysia Airlines.

Εξάλλου, η κινεζική εφημερίδα Xiamen Daily ανέφερε ότι ένας από τους ανθρώπους που φερόταν να ταξιδεύει με το Μπόινγκ, βρίσκεται στο σπίτι του στην Κίνα. Το όνομα στο διαβατήριο δεν αντιστοιχεί στον αριθμό διαβατηρίου, σύμφωνα με την εφημερίδα.

Προς το παρόν δεν είναι ξεκάθαρο αν η ταυτότητα του κινέζου επιβάτη είναι μεταξύ αυτών που ερευνώνται.

Παράλληλα, σύμφωνα με τον πρόεδρο της πολιτικής αεροπορίας της Μαλαισίας, πέντε από τα άτομα που είχαν κλείσει εισιτήριο δεν επιβιβάστηκαν στην πτήση.

Συνεχίζονται οι έρευνες

Νωρίτερα, βιετναμέζικα πλοία, που συμμετέχουν στην επιχείρηση αναζήτησης του Μπόινγκ, έφτασαν στην περιοχή όπου είχαν εντοπιστεί δύο πετρελαιοκηλίδες κοντά στο σημείο από το οποίο είχε εκπέμψει το τελευταίο σήμα το αεροσκάφος, όμως δεν εντόπισαν σημάδια από συντρίμμια.

H περιοχή όπου διεξάγονται οι έρευνες έχει διευρυνθεί προς τις δυτικές ακτές της Μαλαισίας, καθώς υπάρχει το ενδεχόμενο το Μπόινγκ να είχε κάνει στροφή 180 μοιρών και να επέστρεφε στην Κουάλα Λουμπούρ.

«Η επιχείρηση έρευνας και διάσωσης θα συνεχιστεί για όσο χρειαστεί» δήλωσε ο πρωθυπουργός της Μαλαισίας Νατζίμπ Ραζάκ, ενώ πρόσθεσε ότι στις έρευνες συμμετέχουν 15 αεροπλάνα, έξι πλοία του Πολεμικού Ναυτικού και τρία σκάφη του λιμενικού.

Εκτός από τα βιετναμέζικα πλοία, η Κίνα και οι Φιλιππίνες έχουν στείλει επίσης, πλοία στην περιοχή, για να βοηθήσουν στις έρευνες, ενώ οι ΗΠΑ, οι Φιλιππίνες και η Σιγκαπούρη έχουν στείλει στρατιωτικά αεροσκάφη. Η Κίνα έχει επίσης θέσει σε κατάσταση ετοιμότητας άλλα πλοία και αεροσκάφη.

Επιπλέον, κλιμάκιο του FBI μετέβη στην περιοχή για να βοηθήσει την ομάδα που έχει αναλάβει τις έρευνες.

Παράλληλα, η οικογένεια ενός κινέζου επιβάτη του αεροσκάφους κάλεσε το κινητό του τηλέφωνο και κατάφερε να συνδεθεί, έτσι τώρα οι μαλαισιανές αρχές προσπαθούν να χρησιμοποιήσουν το σήμα για να εντοπίσουν το Boeing, μετέδωσε κρατικός τηλεοπτικός σταθμός της Κίνας.

Οι εναέριες επιχειρήσεις, που διακόπηκαν στη διάρκεια της νύχτας, ξεκίνησαν και πάλι από τα ξημερώματα της Κυριακής. Οι έρευνες στη θάλασσα συνεχίστηκαν όλη τη νύχτα.

Η Malaysia Airlines, πάντως, ανακοίνωσε ότι «φοβάται το χειρότερο».

«Φοβούμενοι για το χειρότερο, ένας ειδικός από τις ΗΠΑ στη διαχείριση αντιμετώπισης καταστροφών, θα συνεργαστεί με τη Malaysia Airlines σε αυτή την κρίσιμη στιγμή» αναφέρει σχετική ανακοίνωση της εταιρείας.

Αν επιβεβαιωθούν οι φόβοι αυτοί, ενδέχεται να πρόκειται για το πιο αιματηρό αεροπορικό δυστύχημα από το 2001, οπότε 265 άνθρωποι είχαν σκοτωθεί στις ΗΠΑ από τη συντριβή ενός Airbus A-300 της εταιρείας American Airlines.

Συνάντηση του πρωθυπουργού με συγγενείς των επιβατών

Ο πρωθυπουργός της Μαλαισίας, Νατζίμπ Ραζάκ, συναντήθηκε με συγγενείς των επιβατών του αεροσκάφους της Malaysia Airlines.

Οι συγγενείς των επιβατών του χαμένου αεροσκάφους, στους οποίους είχε χορηγηθεί κατάλυμα σε ένα ξενοδοχείο της στην ομοσπονδιακή πρωτεύουσα της Πουτρατζάγια, επρόκειτο να μεταφερθούν σε μια άγνωστη τοποθεσία το μεσημέρι του Σαββάτου, αναφέρει το πρακτορείο Bernama.

Παρ’ όλο που οι έρευνες συνεχίζονται, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Γκι-μουν εξέφρασε την Κυριακή τα συλλυπητήριά του στις οικογένειες των επιβατών και του πληρώματος του αεροσκάφους.

«Ο Μπαν Γκι-μουν είναι βαθιά λυπημένος από τον θάνατο τόσων ανθρώπων στην τραγωδία της Malaysia Airlines» αναφέρει μήνυμά από το γραφείο του εκπροσώπου του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ στο Twitter.

«Απευθύνει τα συλλυπητήριά του σε όλες τις οικογένειες που πενθούν» προσθέτει το μήνυμα.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου