ΔΙΕΘΝΗ

Αιγυπτιακό δευτεροβάθμιο δικαστήριο επιβεβαίωσε ποινές τριών ακτιβιστών

αιγυπτιακό-δευτεροβάθμιο-δικαστήριο-296159

Αιγυπτιακό δευτεροβάθμιο δικαστήριο επιβεβαίωσε τη Δευτέρα τις ποινές φυλάκισης που είχαν επιβληθεί πρωτοδίκως σε τρεις ακτιβιστές, εξέχουσες φυσιογνωμίες των διαδηλώσεων κατά του Χ.Μουμπάρακ.

Τον περασμένο Δεκέμβριο, δικαστήριο είχε επιβάλει ποινές φυλάκισης τριών ετών στον Άχμεντ Μάχερ, τον Άχμεντ Ντούμα και τον Μοχάμεντ Αντέλ, επειδή είχαν διαδηλώσει χωρίς άδεια, καθώς και για επίθεση στην αστυνομία.

Η ετυμηγορία αυτή ήταν η πρώτη που εκδιδόταν βάσει του νέου νόμου, ο οποίος υιοθετήθηκε το Νοέμβριο από τις αρχές που εγκατέστησαν στην εξουσία οι ένοπλες δυνάμεις μετά την εκδίωξη του ισλαμιστή προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι.

Οι τρεις κατηγορούνταν για διαδηλώσεις που είχαν οργανωθεί για να εκφραστεί η αντίθεση τους σε αυτόν το νόμο.

Οι επικριτές του νόμου θεωρούν πως αυτός εντάσσεται στην προσπάθεια της κυβέρνησης να φιμώσει τις διαμαρτυρίες, την ώρα που προχωρεί σε ένα νέο σχέδιο πολιτικής μετάβασης.

Ο Άχμεντ Σέιφ, συνήγορος των τριών ακτιβιστών, ανακοίνωσε πως θα προσφύγουν στο Ανώτατο Δικαστήριο και πως, σε περίπτωση αποτυχίας, θα προσφύγουν στο Αφρικανικό Δικαστήριο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και των Λαών.

«Δεν περίμενα καθόλου αυτή την ποινή. Ήμουν σίγουρος ότι θα ανατρεπόταν. Είναι πολύ κακό νέο» δήλωσε ο φιλελεύθερος ακτιβιστής Χάλεντ Νταβούντ.

«Αυτό θα στείλει σίγουρα ένα πολύ αρνητικό μήνυμα σε όλους τους νέους ανθρώπους που υποστήριξαν την επανάσταση του Ιανουαρίου (2011)» πρόσθεσε.

Ως αντίδραση στην ετυμηγορία, ο ακτιβιστής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Γκαμάλ Έιντ έγραψε στο Twitter: «Κάτω το κράτος της αδικίας».

tovima.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου