ΔΙΕΘΝΗ

Άλλη μία ημέρα ξύλου στην τουρκική Εθνοσυνέλευση

άλλη-μία-ημέρα-ξύλου-στην-τουρκική-εθν-481263

Στο νοσοκομείο κατέληξε ο αντιπρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) στην Τουρκία, καθώς η συζήτηση του αμφιλεγόμενου νομοσχεδίου για τη μεταρρύθμιση του δικαστικού συστήματος εξελίχθηκε σε… αγώνα μποξ εντός της αίθουσας της Εθνοσυνέλευσης.

Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση Ερντογάν συνεχίζει ακάθεκτη τις εκκαθαρίσεις στην αστυνομία απολύοντας ή μεταθέτοντας περισσότερους από 160 αστυνομικούς στην Προύσα της βορειοδυτικής Τουρκίας, ένα μήνα μετά την αποκάλυψη του σκανδάλου διαφθοράς που έχει ανοίξει τον Ασκό του Αιόλου.

Τα αίματα στην Εθνοσυνέλευση άναψαν όταν ο Μπουλέντ Τεζτζάν, αντιπρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) υποστήριξε ότι ο γιος του πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Μπιλάλ, κλήθηκε να καταθέσει στο πλαίσιο των ερευνών για το σκάνδαλο διαφθοράς που πλήττει εδώ και έναν μήνα την κυβέρνηση.

Οι βουλευτές ήρθαν στα χέρια και, μέσα στην αναταραχή, ο βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) Οκτάι Σαράλ γρονθοκόπησε τον ομιλητή.

Ο Μπουλέντ Τεζτζάν τραυματίστηκε στο μάτι καθώς έσπασαν τα γυαλιά του και μεταφέρθηκε επειγόντως στο κοντινότερο νοσοκομείο.

Το σχέδιο μεταρρύθμισης του Ανωτάτου Συμβουλίου Δικαστών και Εισαγγελέων έχει ανεβάσει στο κόκκινο την ένταση μεταξύ της αντιπολίτευσης και του ισλαμικού-συντηρητικού AKP.

Πριν δέκα ημέρες είχαν σημειωθεί και πάλι επεισόδια μεταξύ βουλευτών, οι οποίοι αντάλλαξαν ύβρεις και χτυπήματα.

Η αντιπολίτευση διαφωνεί με το νομοσχέδιο, το οποίο θεωρεί αντισυνταγματικό, καθώς θα δώσει στο υπουργείο Δικαιοσύνης τη δυνατότητα να έχει τον τελευταίο λόγο όσον αφορά το διορισμό των δικαστών.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι ΗΠΑ έχουν επίσης εκφράσει την ανησυχία τους εκτιμώντας ότι η μεταρρύθμιση αυτή μπορεί να πλήξει την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης.

Η ψηφοφορία για την έγκριση του νομοσχεδίου από την Εθνοσυνέλευση ενδέχεται να διεξαχθεί το βράδυ της Παρασκευής.

Συνεχίζονται οι εκκαθαρίσεις στην αστυνομία

Η τουρκική κυβέρνηση συνέχισε την Πέμπτη τις εκκαθαρίσεις στην αστυνομία απολύοντας ή μεταθέτοντας περισσότερους από 160 αστυνομικούς στην Προύσα, ένα μήνα μετά την αποκάλυψη του σκανδάλου διαφθοράς στο οποίο εμπλέκονται πρόσωπα που συνδέονται με την κυβέρνηση, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Doğan.

Είχαν προηγηθεί την Τετάρτη εκκαθαρίσεις με στόχο περίπου 600 αστυνομικούς στην Άγκυρα, την Κωνσταντινούπολη και τη Σμύρνη και σχεδόν εκατό υψηλόβαθμους δικαστικούς, δικαστές και εισαγγελείς σε όλη τη χώρα.

Σύμφωνα με την καταμέτρηση που κάνει ο τουρκικός Τύπος, σχεδόν 2.500 αστυνομικοί έχουν τιμωρηθεί μετά την αποκάλυψη, στα μέσα Δεκεμβρίου, του σκανδάλου διαφθοράς που πλήττει τον πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Έπειτα από αστυνομική επιχείρηση που πραγματοποιήθηκε στις 17 Δεκεμβρίου, η τουρκική δικαιοσύνη απήγγειλε κατηγορίες ή έθεσε υπό κράτηση πολλές δεκάδες προσωπικότητες προσκείμενες στην εξουσία και ύποπτες για διαφθορά, απάτη και ξέπλυμα χρημάτων. Η επιχείρηση προκάλεσε την παραίτηση τριών υπουργών και ευρύ κυβερνητικό ανασχηματισμό.

Ο Ερντογάν δεν παύει έκτοτε να κατηγορεί τους πρώην συμμάχους του της ισχυρής αδελφότητας του μουσουλμάνου ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν ότι έχουν διεισδύσει στην αστυνομία και τη δικαιοσύνη και ότι χειραγωγούν αυτές τις έρευνες στο πλαίσιο μιας «συνωμοσίας» που έχει στόχο να προκαλέσει την πτώση του, την ώρα που δημοτικές εκλογές πρόκειται να διεξαχθούν το Μάρτιο και οι προεδρικές τον Αύγουστο.

Για να ανακτήσει τον έλεγχο της δικαιοσύνης, η κυβέρνηση κατέθεσε επίσης στην Εθνοσυνέλευση την αμφιλεγόμενη μεταρρύθμιση που αποτέλεσε η αιτία που μετατράπηκε για άλλη μια φορά την Πέμπτη η Βουλή σε ρινγκ.

Newsroom ΔΟΛ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου