ΔΙΕΘΝΗ

Οι γκουρού της τεχνολογίας πλούτισαν… χωρίς πτυχίο

οι-γκουρού-της-τεχνολογίας-πλούτισαν82-499024

Οταν ο Μπιλ Γκέιτς εγκατέλειπε το Χάρβαρντ για να γίνει μεγιστάνας της τεχνολογίας, πολλοί είχαν μείνει με το στόμα ανοιχτό και έκαναν λόγο για μια μοναδική περίπτωση απίστευτης ευφυΐας που συνδυάστηκε με τις κατάλληλες δόσεις τύχης.

Κάνοντας, ωστόσο, κάποιος μια μικρή «απογραφή» των δισεκατομμυριούχων που ξεπήδησαν από τις εταιρείες τεχνολογίας, διαπιστώνει ότι το να μην έχει κανείς πτυχίο στον συγκεκριμένο χώρο ισοδυναμεί μάλλον με το καλύτερο… γούρι.
Η παλιά φρουρά των εταιρειών υψηλής τεχνολογίας είχε ακολουθήσει το παράδειγμα του ιδρυτή της Microsoft Μπιλ Γκέιτς, που σήμερα έχει περιουσία ύψους 76,8 δισ. $, και θησαύρισε μέσα σε λίγο χρονικό διάστημα. Ο Στιβ Τζομπς είχε αφήσει τις σπουδές του στη μέση και κατάφερε λίγο πριν πεθάνει το 2011 να έχει μια περιουσία ύψους 8,3 δισ. δολαρίων.

Το ίδιο ισχύει και για τον συνιδρυτή της Microsoft, Πολ Αλεν, ο οποίος εγκατέλειψε το πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον και σήμερα στα 60 του χρόνια διαθέτει προσωπική περιουσία ύψους 15 δισ. ευρώ.

Ανάλογη περιουσία έχει και ο Μάικλ Ντελ, ιδρυτής και πρόεδρος της Dell Inc, που δεν ολοκλήρωσε τις σπουδές του στο πανεπιστήμιο του Τέξας για να αρχίσει να κατασκευάζει ηλεκτρονικούς υπολογιστές. Το 1996 η Dell πουλούσε προϊόντα αξίας 1 εκατομμυρίου κάθε μέρα.

Ο εμπνευστής του PayPal, Ελον Μασκ, εγκατέλειψε το περίφημο Στάνφορντ για να ξεκινήσει ένα σύστημα πληρωμής μέσω e-mail. Το 2000 το σύστημά του συγχωνεύθηκε με μια παρόμοια υπηρεσία και «γεννήθηκαν» οι online πληρωμές μέσω PayPal. Η περιουσία του σήμερα, μετά και το συμβόλαιο που έχει συνάψει με τη ΝΑΣΑ, ανέρχεται στα 8,8 δισ. δολάρια.

Πλουσιότερος όλων -μετά τον Μπιλ Γκέιτς- είναι ο Λάρι Ελισον, που στα 69 του χρόνια έχει περιουσία 41 δισ. $. Ο Ελισον διέκοψε τις σπουδές του δύο φορές και από δύο πανεπιστήμια και τελικά ίδρυσε την Oracle, στην οποία παραμένει ακόμη διευθύνων σύμβουλος.

Ανάλογο, όμως, είναι το βιογραφικό και της σύγχρονης γενιάς των επιχειρηματιών που ασχολούνται με το Διαδίκτυο, οι οποίοι τα έχουν όλα εκτός από πτυχίο. Το «τρομερό παιδί» του Facebook, ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ, άφησε το διάσημο Χάρβαρντ για να γίνει εκατομμυριούχος με την ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης που ίδρυσε και σήμερα η περιουσία του ανέρχεται στα 19 δισ. $

Ο 23χρονος Εβαν Σπίγκελ, που έγινε διάσημος εν μιά νυκτί επειδή αρνήθηκε να πουλήσει τα δικαιώματα του Snapchat, ξεκίνησε το μεταπτυχιακό του στη φυσική το 2012 στο Στάνφορντ. Μετά από δύο μόλις ημέρες παράτησε τις σπουδές και συγκεντρώθηκε στην υλοποίηση της εφαρμογής, την οποία εκτιμάται ότι έχουν «κατεβάσει» ένας στους δέκα Αμερικανούς.

Οι εμπνευστές του Twitter έχουν ανάλογο παρελθόν. Ο Τζακ Ντόρσεϊ έφυγε από το πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης και ο Εβαν Ουίλιαμς από το πανεπιστήμιο της Νεμπράσκα.

ethnos.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου